Újabb cápatámadás, térdig érő vízben

A tizenegy éves fiút egy feketeúszójú szirticápa Ausztrália keleti partjainál támadta meg – közölte Queensland szövetségi állam mentőegységeinek egyik tagja kedden.

A vérszomjas ragadozó a pancsoló fiú jobb lábszárát kapta el a Nagy Korallzátony közelében található Heron szigetének strandján. A gyereket apja húzta ki a vízből, és azonnal az egyik helyi kórházba szállították. A mentőcsapatok szerint a fiú sérülései súlyosak, de nem életveszélyesek.

A feketeúszójú szirticápák átlagos hosszúsága egy méter körül van, de egyes példányok elérhetik a két métert is. Halakkal, rákokkal, fejlábúakkal és puhatestűekkel táplálkoznak, kedvelt élőhelyeik a szubtrópusi korallzátonyok.

Ez gyors egymásutánban a második támadás a környéken: szombaton egy dárdával halászó, 31 éves férfit sebesített meg egy becslései szerint háromméteres cápa, amelyet sikerült elűznie.

Ezekben a napokban hemzsegnek a cápák az ausztrál partoknál, a szomszédos Új-Dél-Wales szövetségi államban, Sydneytől délre több strand már napok óta zárva tart a cápaveszély miatt.

Egy légi megfigyelést végző szakember azt mondta a Sydney Morning Herald című lapnak, hogy több száz cápát látott a part menti sekély vizekben, köztük három-négymétereseket is.

Új-Dél-Wales partjainál tavaly 14 – köztük egy halálos – cápatámadás történt, míg egy évvel korábban csak egyetlen, Queenslandben négy esetről tudnak a 2014. évi hárommal szemben. Országosan 22 cápatámadást észleltek tavaly Ausztráliában.

A támadások számának növekedését azzal hozzák összefüggésbe, hogy egyre többen űzik a vízi sportok valamely ágát az ausztrál partok mentén. Új-Dél-Wales szövetségi állam vezetői a megsokszorozódott támadások miatt tavaly megelőző lépéseket tettek, úgymint a cápák mozgását figyelő drónok bevetése, illetve szonártechnológiával ellátott bóják kihelyezése.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez