Egyelőre megállíthatatlan a súlyos agykárosodást okozó vírus Dél-Amerikában

A vírus neve Zika. Különös és nagyon súlyos deformitást okoz a születendő gyerekeknél. Az agykárosodással járó születési rendellenesség a microcephaliához hasonló tüneteket okoz, tehát a koponya kerülete a szokásosnál jóval kisebb, így az agy sem fejlődik ki rendesen.

A vírus okozta deformációk száma hirtelen megsokszorozódott Brazíliában. Míg 2014-ben csupán 147 regisztrált esetről tudtunk, a szám 2015-re majdnem háromezerre nőtt. A szakértők szerint ez annak köszönhető, hogy a Zika vírust szúnyogok terjesztik, melyek – ha állapotos nőt csípnek meg – rögtön megfertőzhetik a magzatot.

A legújabb fejlemény, hogy a vírus, amely júniusban követelte első ismert halálos áldozat a brazíliai dzsungelekben, Puerto Ricóban is felütötte a fejét. Ezzel az ország csatlakozik a korábban már fertőzéseket regisztrált Kolumbiához, El Salvadorhoz, Guatemalához, Mexikóhoz, Paraguay-hoz, Panamához és Venezuelához.

A deformitással születő gyerekek vagy nagyon hamar elhaláloznak, vagy élethosszig tartó gondoskodásra lesz szükségük. A brazil orvosok óva intik azokat a nőket, akik gyereket akarnak vállalni: azt tanácsolják, egyelőre halasszák ezt el, ugyanis nincs ismert gyógymód a betegségre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez