Miért élnek tovább az okos emberek?

Többi között a modern orvostudománynak köszönhetően jóval tovább élünk, mint elődeink. Olyannyira, hogy a japánok várható élettartama mostanra elérte a 84 évet, de az amerikaiak is átlagosan 77 évig élnek. Természetesen rengeteg változó befolyásolja, hogy az egyén meddig él, de most valami olyat is felfedeztek, ami egészen különös megvilágításba teszi a témát. A magasabb IQ-val rendelkezők tovább élnek.

Vajon mi oka lehet annak, hogy az “okosabb” emberek tovább is élnek? Talán az evolúció így választja ki a “legrátermettebb” egyedeket? Nem túl valószínű, hiszen ahhoz jóval tovább nemzőképesnek is kellene lenniük.

Egy skót kutatás szerint 115 IQ-val 21%-kal nagyobb eséllyel leszünk életben 76 éves korunkban, mint az, akinek csak 100-as az IQ-ja (100 IQ mindig az átlag). Bár biztosan nem tudják, mi okozhatja ezt, azért vannak tippjeik.

Az egyik végtelenül egyszerű: aki magasabb IQ-val rendelkezik, általában kevesebb “hülyeséget” csinál. Itt a hülyeség alatt olyan dolgokat értünk, mint a dohányzás, az egészséges életmódra való törekvés hiánya, vagy akár az, hogy nem köti be valaki a biztonsági övet. Ezt az elméletet támasztja alá az, hogy míg a ’30-as években nem volt együtt járás a dohányzás és az IQ között, mostanra ez megváltozott. Hiszen akkoriban nem volt nyilvános, hogy milyen egészségügyi problémákat okoz a cigaretta.

Egy másik elképzelés szerint az IQ egyben a kivetülése annak, hogy milyen jól működik az idegrendszerünk, és ezzel együtt úgy általában a testünk. Tehát az intelligencia egyfajta tünete a jó génállománynak és az ideális működésnek.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez