Kóser fű lesz Amerikában

New York polgármestere még 2014-ben írta alá azt a rendelkezést, ami lehetővé teszi az államban az orvosi marihuána boltok kihelyezését. Az emberek így hozzájuthatnak fűhöz, mellyel csökkenthetik és akár meg is szüntethetik az egyes betegségekkel járó fájdalmakat, a kényelmetlenséget. Mit tegyen azonban az, aki ortodox zsidó, de beteg is és szüksége van marihuánára? Szabad szívni egyáltalán?

A válasz hamar megérkezett. Az Ortodox Unió nevű szervezet magát a világ legelismertebb és legmegbízhatóbb kóser tanúsítványok kiállítójának nevezi. Majdnem egy év mérlegelés után jutottak eredményre: betegként marihuánát fogyasztani nem egyszerűen rendben van, hanem egyenes egy helyes tett. Így aztán az orvosi marihuána boltok 2016-os nyitásakor már ott is fognak sorakozni a kóser áruk.

Ha a növényt nem dolgozzák fel, akkor önmagában kóser, de például az ehető termékek nem azok, ilyenkor van szükség az Ortodox Unió munkájára.

A dolog egyébként nem meglepő, Izraelben már 1999 óta legális a marihuána orvosi felhasználása és az ország legnevesebb rabbijai is hozzájárultak a fű betegségek elleni használatához.

Bár úgy tűnik, hogy a világ rabbijai egyetértenek abban, hogy ha szükség van orvosi szempontból a fűre, akkor Istennek tetsző dolog azt használni, a rekreációs használat már nem ilyen egyszerű. A haladó, modernebb felfogású rabbik szerint a mérsékelt használat nem elítélendő, de az ortodoxok természetesen pont az ellenkezőjét mondják.

Az egész ügyet J. David Bleich rabbi foglalta össze a legjobban:

“Azt azért nem mondhatom, hogy a 614. parancsolat az lesz, hogy ne szívjál füvet.”

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez