Ennyien haltak meg marihuána-túladagolásban

Az Egyesült Államokban a ’90-es években tomboló “háború a drogok” ellen egyik legnagyobb ellensége a marihuána volt. Mostanra 23 államban legalizálták valamilyen formában. Európa legtöbb részén még mindig komoly büntetés vár a fűfogyasztókra, de nyugaton egyre lazulnak a szabályozások. Itt az idő, hogy újra megnézzük, mennyire veszélyes ez az ördögtől való anyag.

Idén Amerikában 17 ezren haltak meg heroin- és kokain-túladagolásban. Majdnem 26 ezren a vényköteles gyógyszerek miatt, és 30 ezren az alkohol rövid vagy hosszú távú hatásainak köszönhetően. Bár nagyon szigorúan nyilvántartott adatokról beszélünk, ezek csak közelítő számok. A legpontosabb adat a marihuána túladagolásokról van. Ez a szám pedig mindenféle hibaérték nélkül az abszolút nulla.

Bár a világon rengeteg helyen – köztük itthon is – komoly börtönbüntetés vár azokra, akiket elkapnak fűvel, minden adat – továbbra is – arra mutat, hogy a marihuána veszélyei eltörpülnek a többi anyag mellett. Az orvosi felhasználásról pedig még nem is beszéltünk, de maradjunk is inkább az összehasonlításoknál.

Egy 2006-os, az American Science-ben megjelent kutatás szerint például “az alkohol rengeteg más felhasznált anyagnál halálosabb”, de nézzük, hogyan áll ehhez képest a fű:

“Amennyiben a “normál adag” tízszeresét isszuk meg alkoholból 5-10 perc alatt, úgy már ez a mennyiség halálos kimenetelű lehet. Ahhoz, hogy ugyanezt a hatást elérjük a marihuánánál, körülbelül a “normál adag” ezerszeresét kéne elfogyasztanunk.”

Természetesen a fű is lehet veszélyes, ha például a hatása alatt vezetünk, ez kétségtelen. De például az Egyesült Államokban még egyszer sem fordult elő túladagolás. Nem idén. Nem tavaly. Soha.

Fotó: pixabay

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez