Megérkezett a madajai segély, tízezrek várják

Megérkezett a humanitárius segélyszállítmány a szíriai kormányerők által ostrom alatt tartott Madaja városához, ahol több tízezer éhező várja a mintegy 40 tehergépkocsi élelmiszert és gyógyszert – közölte hétfőn a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) egyik szóvivője. A konvoj csak lassan halad.

A segélyszervezetek munkatársai a délutáni órákra várják a konvoj városba érkezését, mivel a teherautóknak a kormánycsapatok még legalább 20 ellenőrző pontján kell keresztüljutnia. A felkelők kezén lévő várost fél éve tartják ostromzár alatt a kormánycsapatok.

Madajába legutóbb októberben érkezett élelmiszersegély. Jelentések szerint azóta legalább kéttucatnyian éhen haltak, és az ENSZ adatai alapján mintegy negyvenezer ember – köztük húszezer gyermek – szorul “azonnali életmentő segítségre” a libanoni határ közelében fekvő városban.

Szombaton az ügyet ismerő források arról számoltak be a Reuters hírügynökségnek, hogy egy megállapodás értelmében a kormányerők hétfőn beengedik a segélyszállítmányokat Madajába, illetve hasonlóan tesznek a felkelők az általuk körülzárt, a kormányhoz hű erők kezén lévő Fua és Kefraja településeken. Az utóbbi két, Idlíb tartománybeli településre is mintegy 40 teherautó várnak – közölte a Damaszkusszal szövetséges Hezbollah radikális síita szervezet televíziós csatornája.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) korábban bejelentette, hogy egy hónapra elegendő élelmiszert készülnek szállítani több mint 40 ezer ember számára Madajába, illetve 20 ezer fő számára a két észak-szíriai településre.

A polgárháború sújtotta országban zajló katonai műveletek kapcsán Laurent Fabius, francia külügyminiszter Riad Hidzsabbal, a szíriai ellenzéki csoportok koordinátorával folytatott hétfői beszélgetést követően úgy nyilatkozott riporterek előtt: Damaszkusznak és Moszkvának fel kell hagyniuk a civil lakosságot sújtó katonai műveletekkel, és véget kell vetni a Madaja városát érő megpróbáltatásoknak.

A francia külügyi tárca vezetője emlékeztetett, arra is: a szíriai béketárgyalásokat mindössze két hét múlva tervezik megindítani. Megismételte, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök nem maradhat hatalmon, illetve hogy Párizs az ENSZ Biztonsági Tanácsával kíván konzultálni, hogy nyomást fejtsenek ki Damaszkuszra, amiért válogatás nélkül katonai célpontok mellett civileket is támad.

A francia külügyminiszter a nap folyamán készül találkozni Staffan de Misturával, az ENSZ szíriai különmegbízottjával is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez