Hadieszközöket is visznek Szíriába az orosz repülők

Katonai eszközöket is szállítanak humanitárius segélyekkel együtt a Szíriába tartó orosz repülőgépek – ismerte el csütörtökön Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

„Az Oroszországi Föderáció az érvényes szerződések keretein belül a repülőgépeken katonai célú eszközöket is küld Szíriába a humanitárius segélyek mellett” – mondta az orosz külügyi tárca vezetője.

Az Egyesült Államok korábban kételyeinek adott hangot a Szíriába segélyt szállító repülőgépek rakományával kapcsolatban, és ezért megkérte Görögországot és Bulgáriát, hogy ne engedélyezzék Moszkvának légterük használatát.

A bolgár külügyminisztérium szóvivője kedden közölte, országa nem engedélyezi az orosz repülőgépek áthaladását, mert olyan információkkal rendelkezik, amelyek tudatában komoly kétségei merültek fel a repülőgépek rakományával kapcsolatosan.

Lavrov emellett megerősítette az általa vezetett tárca szerdai közleményét, miszerint Szíriában évek óta orosz katonák tartózkodnak  azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsanak az odaérkező orosz katonai eszközök használatának elsajátításában. „Ott tartózkodásuk a szíriai hadseregnek küldött fegyverekkel van összefüggésben” – mondta. Hangsúlyozta, a szíriai fegyveres erők azok, amelyek magukra vállalják az Iszlám Állam (IÁ) és más radikális szervezetek okozta terrorizmus elleni küzdelem terhét.

Az orosz külügyminiszter nehezményezte, hogy Oroszországot olyan bírálatok érik, amelyek szerint a nemzetközi jogot megsértve cselekszik Szíriában, illetve tevékenysége az IÁ további erősödését eredményezi. Mint mondta, rendszerint tartja a kapcsolatot amerikai kollégájával, John Kerryvel, aki szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök támogatása csak erősíti a szélsőséges szervezetet, ugyanis az IÁ szponzorait csak több pénz és fegyver juttatására ösztönzik ezzel.

Lavrov szerint az Egyesült Államok vezette koalíciónak előbb meg kellene vizsgálnia saját tevékenységét, mielőtt Oroszországot bírálja. Moszkva meggyőződése, hogy ha a koalíció fel tud hagyni a kettős mérce alkalmazásával, összehangolt fellépésre is képesek lennének az IÁ-val szemben – tette hozzá.

(Visited 8 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez