Szír öngyilkos merénylő robbantott Isztambulban

A detonáció az egyik kedvelt turistanegyedben következett be, a támadásban legalább tízen meghaltak, sokan megsebesültek. Magyar áldozatokról nem tud a külképviselet, viszont a CNN Türk török tévécsatorna több német és norvég halottról számolt be. Recep Tayyip Erdogan török államfő bejelentette: egy szíriai származású öngyilkos merénylő követte el a merényletet.

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát  Isztambul egyik kedvelt turisztikai központjánál, az Hagia Sophia és a Kék mecset mellett a Sultanahmet negyedben. A török hatóságok 10 halottról és 15 sérültről számoltak be.  Helyi hírforrások arról tudósítottak, hogy a merénylő egy német turistacsoport mellett robbantotta fel magát. A sebesülteket egy közeli kórházba szállították, a CNN Türk török tévécsatorna értesülései szerint hat német turista van.

A német külügyminisztérium kedden arra figyelmeztette állampolgárait, hogy a városban kerüljék el a turistalátványosságok környékén a nagyobb csoportosulásokat. A tárca szerint Törökországban terrortámadásokra és erőszakos összeütközésekre kell számítani.

Az isztambuli magyar főkonzulátusnak nincs tudomása arról, hogy magyar állampolgárságú áldozata lenne a kedd délelőtti isztambuli robbanásnak – közölte a külképviselet telefonon az MTI-vel. Aki információt szeretne kérni a történtekről, az isztambuli magyar konzuli szolgálatot a következő telefonszámot hívhatja: 0090-533-375-8715.

Válságtanácskozás kezdődött

A török miniszterelnök vészhelyzeti tanácskozást hívott össze az ügyben, ami szintén arra utalhat, hogy valóban öngyilkos merénylet történt. A kormányfő a legfontosabb belbiztonsági tisztségviselőket, köztük Efkan Ala belügyminisztert, valamint Hakan Fidant, a török titkosszolgálatok (MIT) vezetőjét várja a tanácskozásra – közölte egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő.

A Dogan és Reuters hírügynökség már korábban is több áldozatról számolt be, a CNN török csatornája pedig videófelvételeken mutatta, ahogyan a rendőrség és a mentők a helyszínre sietnek. A helyi média jelentései szerint az áldozatok között egy német turista is van. A történelmi negyed a város szívében helyezkedik el, és általában turistákkal van tele.

A tudósítások szerint a robbanás ereje akkora volt, hogy azt a közeli utcákban is hallani lehetett – tudósított az Al-Arabiya angol nyelvű kiadása.

A TRT török állami televízió továbbra is öngyilkos merényletről beszél, a rendőrség pedig újabb robbanásra készül.

Törökországban július óta fokozott terrorkészültség van, a szíriai határ melletti Surbucban 32 ember vesztette életét egy öngyilkos merénylegben. Ankarában kétszer is robbantottak októberben, egy béketüntetésen pedig több mint 100 ember veszett oda. A hatóságok az Iszlám Államot vádolták.

Isztambulban utoljára december 30-án készültek terrortámadásra. A rendőrség két feltételezett dzsihadistát vett őrizetbe, akik szilveszter este terveztek robbantásos merényletet Isztambulban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez