Milliókat vesztett az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet több, úgynevezett pénzügyi központját pusztították el amerikai harci repülők az utóbbi hónapokban, aminek folytán több millió dollártól esett el a szélsőséges szervezet – közölte Lloyd Austin tábornok, az Egyesült Államok hadseregének a közel-keleti és közép-ázsiai térségért felelős Középső Parancsnokság (Centcom) vezetője helyi idő szerint csütörtökön Floridában. Az iraki kurdok sürgős pénzügyi támogatást kérnek az Egyesült Államoktól.

A tábornok elmondta, hogy néhány nappal korábban csapást mértek egy létesítményre a dzsihadisták kezén lévő észak-iraki Moszulban, ahol nagy mennyiségű készpénzt őriztek a szélsőségesek. A Középső Parancsnokság becslései szerint az IÁ több millió dollárja veszett oda.

Austin tábornok hangsúlyozta, hogy az említett moszuli támadás nem az első volt a maga nemében, az utóbbi hónapokban több hasonló létesítményre mértek csapást. „Folytatjuk az ellenség pénzügyi kárainak az okozását” – mondta, hozzátéve, hogy a dzsihadistáknak egyre nagyobb finanszírozási gondjai vannak.

A CNN amerikai hírtelevízió két meg nem nevezett védelmi tisztségviselőre hivatkozva korábban arról tájékoztatott, hogy a moszuli „pénzügyi központot” két 900 kilogrammos bomba pusztította el. A hírtelevízió megjegyezte: az amerikai hadsereg tisztában volt azzal, hogy az akció a célpont lokációja miatt akár 50 polgári halálos áldozatot is követelhet, de hajlandó volt vállalni a kockázatot a létesítmény jelentősége miatt. A légi csapás végrehajtása után végzett felmérés szerint azonban 5-7 ember vesztette életét – mondták a CNN-nek nyilatkozó tisztviselők.

Steve Warren, a Szíriában és Irakban légi hadműveleteket végrehajtó, Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció szóvivője január elején egyebek mellett arról számolt be, hogy a koalíciós légi csapások révén az Iszlám Állam az olajkitermelésből származó bevételeinek 30 százalékától esett el tavaly óta.

A tavaly októberben indított Tidal Wave II (Szökőár 2) nevű légi hadművelet keretében az IÁ által ellenőrzött olajkitermelő létesítményeket támadják, és mindeddig 65 bevetést hajtottak végre.

Warren elmondása szerint a dzsihadista szervezet tavaly napi 45 ezer hordó olajat termelt, ami mintegy 34 ezerre csökkent a légi hadműveleteknek köszönhetően.

Sürgős pénzügyi támogatásra van szüksége a félautonóm iraki Kurdisztánnak egyebek közt az Iszlám Állam elleni harc finanszírozására – mondta Falah Musztafa Bakir kurd külügyminiszter az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában.

Az Iszlám Állammal való háború költségeinek a fenntartását és az 1,8 millió menekült ellátását az olaj világpiaci árának esése mellett nem tudja az iraki kurd terület egyedül vállalni – mondta a kurd külügyminiszter. A kurd fegyveres erők, a pesmergák tagjai augusztus óta nem kaptak fizetést – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok vagy szövetségeseinek a segítsége nélkül a pesmergák harca az IÁ ellen akadályokba ütközhet.

Bakir, a kurd területek amerikai képviselője és más kurd tisztviselők a Fehér Házban, a Pentagonban, a külügyminisztériumban és a kongresszusban találkoznak amerikai kollégáikkal.

A külügyminiszter elmondása szerint a Pentagont arra kéri, hogy segítsen a kurd harcosok költségeinek támogatásában. A pesmergák fizetése és egyéb költségei évi mintegy 2 milliárd dollárba (1 dollár 289 forintba) kerül a félautonóm terület kormányának.

A kurd tisztviselők abban reménykednek, hogy az amerikai külügyminisztérium vagy a humanitárius és menekültsegélyeket nyújtó Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) a menekültek ellátásában segít Kurdisztánnak. Ennek összegét a Világbank 1,4 milliárd dollárra becsüli.

Denise Natali, a National Defense University Irak-szakértője szerint dicséretes a kurdok IÁ elleni harca, és az is, hogy több százezer menekültről gondoskodnak. Ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy Kurdisztánnak reformokra van szüksége, ugyanis a korrupció, a pénzügyek rossz kezelése és a bürokrácia is hozzájárul a jelenlegi fiskális problémákhoz.

„Dollármilliárdokat kerestek. Hova tűnt az a sok pénz?” – tette fel a kérdést Natali, utalva arra, hogy Bagdad 2014-ben megegyezett az iraki kurd terület kormányával az olajszállításról. A megállapodás értelmében a kurdok az iraki olajipari minisztérium fennhatósága alatt exportálják az olajat, a bagdadi kormány pedig cserébe az éves költségvetés 17 százalékát juttatja Kurdisztánnak, és további egymilliárd dollárral támogatja a pesmergákat az IÁ elleni harcukban.

Megfigyelők szerint az olaj világpiaci árának csökkenése miatt azonban Bagdad forrásai is megcsappantak, ami miatt a kurdoknak is kevesebb pénz jut.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez