Több mint 60 békefenntartót mészárolt le az al-Shabab Szomáliában

Mindent elsöprő támadást hajtott végre a radikális iszlamista al Shabab terrorszervezet Szomáliában, ahol fegyveresei elfoglaltak egy katonai bázist az ország déli régiójában található el-Ade településen. A halottak száma meghaladja a 60-at, nagy valószínűséggel szinte mindegyik kenyai békefenntartó.

Az al Shabab lobogóját kitűzték a bázisra – közölték helyi lakosok, akiket félelemmel és rettegéssel tölt el a terrorszervezet harcosainak a jelenléte. A környéken mindenhol holttestek hevernek, a bázis környékén parkoló katonai járműveket pedig mind felgyújtották a rettegett al Shabab harcosai. Civil áldozatokról nem érkeztek hírek. Az al Shabab szóvivője azonban diadalittasan közölte, hogy sikeres akciójukban több mint 60 kenyai katonával végeztek.

Azt, hogy mit történt pontosan, még nem tudni. Helyiek beszámolói szerint a terroristák a kora reggeli órában lendültek akcióba. A taktikájuk nem sokat változott. Először egy öngyilkos merénylő rohant bele a bázis kapujába egy robbanóanyagokkal teli autóval. Ezt követően pedig fegyveresek lendültek támadásba, megrohamozták a bázist. Szemtanúk hatalmas robbanásról és heves tűzpárbajról számoltak be. Többen is jelezték, hogy az al Shabab harcosainak támadásával egyidőben, a bázison állomásozó katonák el kezdtek menekülni. Sokukat futás közben lőtték le a támadó radikálisok.

A kenyai hadvezetés a történtekről nem adott ki teljes körű tájékoztatást, sőt minden jel arra utal, hogy szeretnék eltussolni a valós veszteségeket. A kenyai hadsereg szóvivője ugyanis cáfolta halottaik számát, azt mondta, hogy az al Kaidához köthető terrorszervezet propagandájához tartozik a valótlanságok állítása és az áldozatok számának felkerekítése. Az összecsapásokról pedig azt mondta, hogy a lázadók valójában a kormányerők bázisát támadták meg, a kenyai katonák ellentámadást hajtottak végre.

A mostani incidens is azt jelezi, hogy nem lehet lebecsülni az al Shabab erejét Szomáliában, még akkor sem, ha a terrorszervezeten belül egyre nagyobb az ellentét. Sokan ugyanis kiléptek az al Shabab-ból, hogy csatlakozzanak az Iszlám Állam küzdelméhez. Az al Shabab vezetése azonban továbbra is az al Kaidával képzeli el jövőjét. A tömeges dezertálások miatt azonban az al Shabab lépéskényszerbe került, vagyis meg kell mutatnia, hogy még mindig ütőképes szervezet, amely képes sikereket elérni. A mostani akció is elsősorban ezt a célt hivatott szolgálni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez