Oroszországot kikerülve lehet majd vonatozni Európából Kínába

Az ukrajnai Iljicsevszkből indult ma tesztútra egy teherszerelvény Kínába. Persze Európából régóta járnak már Kínába vonatok. Nem is ez, hanem az útvonal az újdonság: Oroszországot nem, de a Fekete-tengert és a Kaszpi-tengert érinteni fogja.

Ukrajna, Grúzia, Azerbajdzsán és Kazahsztán jegyzőkönyvet írt alá Bakuban a transzkaszpi vasútvonal versenyképes adótarifáiról. A négy ország vasúttársaságainak képviselői mellett a bakui nemzetközi kereskedelmi kikötő és az azeri Kaszpi-tengeri hajózási társaság igazgatói is jelen voltak az eseményen.

Az eredetileg 2013 októberében felállt szervezési bizottság azért dolgozik a transzkaszpi nemzetközi közlekedési útvonal kialakításán, hogy Oroszországot kikerülve lehessen Európából eljutni Kínába. November 30-án Isztambulban már a Kínát, Törökországot és Európát összekötő útvonal lehetőségeit is felvázolták.

A ma induló tesztút azért is különösen fontos, mert január 1-től megszűnt a szabadkereskedelem Ukrajna és Oroszország között. Igaz, ez nem vonatkozik a földgázexport vámtarifáira.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez