Túszdráma volt Burkina Fasó-ban

Több mint hatvan túszt sikerült kiszabadítani a Burkina Fasó-i főváros, Ouagadougou központjában lévő szállodából, amelyet péntek este támadtak meg feltételezhetően iszlamista fegyveresek – közölte Remis Dandjinou, a nyugat-afrikai ország kommunikációs minisztere szombat hajnalban.

A mentőakciónak köszönhetően harminchárom túszt, köztük Clement Sawadogo munkaügyi minisztert sikerült épségben kijuttatni a Splendid nevű szállodából – közölte Dandjinou a Twitteren. Hozzátette, a műveletben másik harminc, megsebesült embert is kiszabadítottak.
A kommunikációs miniszter szerint vannak halálos áldozatai az ottani francia nagykövetség által terrortámadásnak minősített akciónak, de nincsenek pontos számai. Közölte, hogy a francia különleges erők támogatásával folytatódik a burkinai hatóságok túszmentő művelete.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy egyelőre nem állapították meg a Burkina Fasó-i főváros központjában lévő luxusszállodában feltételezhetően iszlamista támadók által túszul ejtett emberek állampolgárságát, de lehetséges, hogy vannak közöttük európaiak.

Legkevesebb 20 halott

A Burkina Fasó-i főváros egyik kórházának igazgatója a létesítménybe szállított sebesültek beszámolójára hivatkozva közölte, legkevesebb 20 halálos áldozata, és 15 sebesültje van az ouagadougoui francia nagykövetség által terrorista támadásnak minősített akciónak. Hozzátette, a kórházba szállított sebesültek szerint a támadók célpontjai külföldiek voltak.

Burkina Fasóban több mint 3500 francia állampolgár tartózkodik a francia külügyminisztérium adatai szerint.  A helyi Burkina TV nevű hírtelevízió a Twitter közösségi oldalon közzétett bejegyzésében közölte, az egyik megszökött túsz elmondása szerint az összes “fehér” túszt megölték a támadók. A hírt egyelőre nem erősítette meg semmilyen megbízható forrás.

Eközben az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozó Simon Compaoré belügyminiszter közölte, a szállodával szemközti kávézó teraszán a tűzoltók egy tucat holttestet találtak. Megjegyezte, egyelőre nem tudják, hány támadó van. Egyes beszámolók három, mások hat maszkos férfiról szóltak.

Helyi szemtanúk szerint a szálloda lobbijában tűz ütött ki ahogy a hatóságok megrohamozták az épületet, egyes források szerint a támadók egy robbanószerkezetet hoztak működésbe.

Péntek este, helyi idő szerint 19.45-kor ismeretlen, iszlamista fegyveresek megtámadták a Burkina Fasó-i főváros Splendid nevű – főleg külföldi turisták és ENSZ-alkalmazottak által lakott – luxusszállodáját és a közelében lévő kávézót. A hotelben gyakran szállnak meg francia katonák is, így nem kizárható, hogy a túszok között vannak francia állampolgárok.

Beszámolók szerint a három, mások szerint hat támadó először tűzharcba keveredett a helyi biztonsági erőkkel, majd bevették magukat a szállodába, és túszokat ejtettek.

A kávézó egyik alkalmazottja azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy a támadók sok embert megöltek, amikor tüzet nyitottak az utcára nyíló teraszra.

A helyi csendőrség eközben közölte, egy kollégájuk életét vesztette, amikor a túszszabadítást megelőzően megpróbálta közelíteni a szállodát.

Az al-Kaida észak-afrikai szárnya vállalta a támadást

Nem sokkal később az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai szárnya (AQIM) vállalta a támadást. Az AQIM, azaz az Iszlám Maghreb al-Kaidája egyike volt több szélsőséges szervezetnek, amely vállalta a mali fővárosban, Bamakóban elkövetett luxusszálloda elleni terrortámadást. A tavaly novemberi túszdrámában 20 embert öltek meg a merénylők, és mintegy 170 vendéget és alkalmazottat ejtettek túszul.

Ouagadougouban kijárási tilalmat léptettek életbe helyi idő szerint reggel hatig.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez