Új időszámítás a Közel-Keleten – vége az Irán elleni szankcióknak

Teherán eleget tett a nagyhatalmakkal tavaly nyáron kötött nukleáris megállapodásban foglalt kötelezettségeinek az amerikai diplomácia szerint is. Az Egyesült Államok elnöke elrendelte, az Európai Unió pedig megindította a perzsa állam elleni szankciók feloldását szombat este.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szombaton késő este Bécsben tette közzé végleges jelentését Iránról, amelyben megállapította, a perzsa állam eleget tett a július atomalkuban foglalt kötelezettségeinek. A jelentésének közzétételét követően Frederica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai képviselője Dzsavad Zarif iráni külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján közölte, az atomprogramról szóló megállapodás hatályba lépett, az EU feloldja szankcióit Irán ellen.

EU-diplomaták közölték, az unió megkezdte a szankciók feloldásának folyamatát, amely a várakozások szerint gyors lesz. A folyamat véglegesítéséhez az Európai Tanács hivatalos jóváhagyása szükséges. ENSZ-diplomaták elmondták, a NAÜ jelentés automatikusan a feloldja a szankciókat, így a világszervezet a legtöbb Irán elleni büntetőintézkedését feloldotta.

John Kerry amerikai külügyminiszter eközben közölte, az Egyesült Államok is felfüggesztette szankcióit Irán ellen. Barack Obama amerikai elnök szinte azonnal elrendelte a gazdasági büntetőintézkedések felfüggesztését. A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai elnök megállapította, hogy az iráni atomprogram körülményei alapvetően megváltoztak azzal, hogy Teherán teljesítette kötelezettségeit. A szankciók a gazdasági iparágak széles körét érintették.

Az amerikai külügyminiszter bécsi sajtótájékoztatóján méltatta az atomprogramról szóló tárgyalások nyitotta diplomácia csatornákat, amelyeknek köszönhetően az iráni igazságszolgáltatás egy fogolycsere-megállapodás keretében szombaton szabadon engedett öt bebörtönzött amerikai-iráni kettős állampolgárt, akik Kerry szerint már úton vannak haza a családjaikhoz. Kerry sajtótájékoztatóján az atomalku eredményeiről beszélt, ami szerinte egy biztonságosabb világot hozott létre. Beszédében az amerikai elnöknek, az atomalku létrehozását segítő tisztviselőknek, a nemzetközi partnereknek, és a tárgyalásokon részt vevő nagyhatalmaknak mondott köszönetet. Emellett “mély tiszteletét” fejezte ki az tárgyalásokon részt vevő iráni delegációnak, Dzsavad Zarif külügyminiszterrel az élükön.

Az atomalku hatályba lépését követően rövid időn belül több ország reagált. Philip Hammond brit külügyminiszter üdvözölte a megállapodást, amely szerinte fontos lépés ahhoz, hogy a világ egy biztonságosabb hellyé váljon. Frank-Walter Steinmeier német kollégája szerint az esemény “a diplomácia történetének egy történelmi sikere”. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is üdvözölte a megállapodás hatályba lépését, ami szerinte jelentősen hozzájárul a regionális és nemzetközi együttműködéshez a béke, a biztonság és a stabilitás érdekében. Laurent Fabius francia külügyminiszter bár ugyancsak gratulált, hangsúlyozta, hogy Franciaország figyelemmel kíséri a fejleményeket, hogy az alkut – amelyhez országa nagyban hozzájárult – szigorúan tiszteletben tartsák és teljesítsék.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azonban elítélte az atomalku hatályba lépését. A kormányfő szerint a megállapodás ellenére Teherán nem tett le az atomfegyverek kifejlesztéséről, továbbra is destabilizálja a közel-keleti térséget, és támogatja a terrorizmust a világban, fittyet hányva nemzetközi kötelezettségeire.

A Teherán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) között tavaly júliusban született megállapodás egyebek mellett arra kötelezte Iránt, hogy 300 kilogramm alá csökkentse alacsony dúsítású uránkészletét, urándúsító reaktorainak számát 19 ezerről 6100-ra mérsékelje, továbbá az araki nehézvizes reaktorát úgy alakítsa át, hogy ott ne lehessen az atomfegyverben is felhasználható plutóniumot előállítani.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és az ENSZ pedig korábban vállalta, hogy ennek nyomán felfüggeszti a Teherán ellen hozott büntetőintézkedések jelentős részét. Zarif a bécsi sajtótájékoztatót követően egy Twitter üzenetében gratulált országának. “Köszönöm Istennek, és fejet hajtok az iráni nép nagysága előtt. Gratulálok ehhez a dicsőséges győzelemhez.”

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez