Martin Luther Kingre emlékezett Amerika

Barack Obama elnöktől Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt-aspiránsig, sok politikus emlékezett meg hétfőn az Egyesült Államokban az 1968-ban meggyilkolt polgárjogi harcosról, Martin Luther Kingről.

Barack Obama és felesége könyveket csomagolt kisiskolásoknak az egyik washingtoni iskolában, Loretta Lynch szövetségi igazságügyi miniszter a King napi ünnepségen mondott beszédet Washington DC-ben, a washingtoni Martin Luther King emlékműnél pedig a kormány nevében az FBI igazgatója, James Comey helyezett el koszorút.

Hillary Clinton, Bernie Sanders és Martin O’Malley, a Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó három politikus a dél-karolinai fővárosban, Columbiában vett részt az ottani Capitolium emlékülésén, ahol mindhárman beszédet is mondtak. Columbiában először tartottak olyan hivatalos rendezvényt, amelynek idején nem lobogott a Capitoliumnál a konföderációs zászló. (A konföderáció az amerikai polgárháborúban az Unióból kiválni akaró déli államok szövetsége volt.)

Bernice King, a meggyilkolt King leánya Atlantában, abban az Ebenezer baptista templomban mondott beszédet, ahol valaha apja prédikált. “Mit mondana ma apám? Azt, hogy miért tartott ez ilyen sokáig?” – mondta Bernice King, akinek beszédét gyakran szakította meg taps.

New Yorkban koncerttel és színházi előadással emlékeztek Martin Luther King örökségére, Minneapolisban és Clevelandben felvonulásokat tartottak afro-amerikai emberjogi szervezetek, hogy a közelmúltban történt, szerintük rasszista indíttatású, feltételezett rendőrségi visszaélésekre emlékeztessenek. Két hollywoodi sztár a nemzeti ünnep napját használta fel arra, hogy bejelentse: bojkottálja az idei Oscar-gálát. Az afro-amerikai rendező, Spike Lee és a szintén afro-amerikai színésznő, Jada Pinkett Smith az ellen tiltakozik így, hogy az idei Oscar-jelöléseken nem válogattak be afro-amerikai színészeket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez