Szabad-e istennek öltözni?

Nagy gondban van az indiai rendőrség – el kell döntenie, hogy elfogadja-e a feljelentést egy ismert színész ellen, pusztán azért, mert egy hindu isten ruháját öltötte magára.

Gurmeet Ram Rahim  igen sokoldalú ember – színészkedik hindi és pandzsábi nyelven, társadalmi kampányokat vezet vérnyomás és vércukor-mérés ügyben, no meg politizál.  Múlt évben pártja – amely a Pandzsábban élő hinduk körében nyert támogatást – a jelenleg országosan kormányzó BJP-t támogatta.  De elsőként, és legfőképpen  vallási vezető nek tartja magát  – sőt maga Visnu isten megtestesülésének.

Ehhez persze joga van, a hindu vallás egyáltalán nem olyan hierarchikusan szervezett, mint mondjuk a katolikus, így végül is, aki hindunak született, az kvázi bármit gondolhat a hindu istenekről. Vallásilag persze. De India jogállam, és a vallási kirekesztést, más vallások sértegetését nem tűri. De bánthatja-e valaki saját vallásának híveit? A guru láthatóan ezt tette – most ugyanis nagy nyilvánosság előtt feljelentették, méghozzá az Összindiai Hindu Szövetség, ami civil szervezet, de jelentős befolyással bír. Azzal, hogy rendszeresen Visnunak öltözve jelenik meg, sőt videóklipekben is istennek öltözve énekel-táncol, ezzel a jó érzésű vallásos hinduk érzseit sérti.  A rendőrség meg már napok óta nem tudja, mit tegyen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez