Lezuhant a repülő? Semmi baj, a kabin még úton, ejtőernyővel

Egy ukrán repülőgépmérnök, Vlagyimir Tatarenko egészen forradalmi ötlettel állt elő, hogy biztonságosabbá tegye a repülést. Elképzelése szerint a kabin egy különálló, leválasztható része lenne a repülőnek, és ejtőernyőkkel felszerelve ereszkedne le, ha baleset érné a járatot.

Az IFLScience szerint az emberek harmada fél valamilyen szinten a repüléstől, így aztán nem meglepő, hogy sokaknak eszébe jut valamit tenni, hogy még biztonságosabbá tegyék. Tatarenko ötlete alapján két részből állna egy gép: az utasokat és csomagokat szállító kabinból, illetve a szárnyakat, motorokat és a pilótafülkét magában foglaló törzsből (azt nem tudni, hogy a pilótákkal mi lesz egy szerencsétlenség során).

Így aztán, ha bármi gond van, a kabin egyszerűen leválik, majd kiereszti a beépített ejtőernyőket, és szép lassan, de biztonságosan földet ér.

Persze hamar kiderült, hogy a légitársaságokat egyáltalán nem érdekli a dolog, hiszen ezzel felmennének az árak, csökkenne az elhelyezhető utasok száma, és ráadásul még több üzemanyagot is használnának.

Aggodalomra azonban nincs ok, a repülés ugyanis a világ egyik legbiztonságosabb közlekedési módja. 2014-ben csupán tíz baleset történt egymillió repülésenként. Mindez úgy, hogy ez ráadásul az MH370, az MH17, az Air Algerie 5017 és az AirAsia QZ8501 járatok katasztrófáinak éve volt.

Fotó: YouTube

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez