Vasnők: a légiutas-kísérők ereje

Egy igazán szigorú szakiskolában Csengtuban, a kínai Szecsuan tartomány délnyugati részén a diáklányoknak durva kiképzésen kell részt venniük, hogy a kiváló repülésbiztonsági tiszt legyen belőlük.

Azok, akik irodában, vagy otthon olvassák a cikket, nyugodtan dőljenek hátra, és legyenek hálásak azért, hogy nekik nem kell ilyen kemény tornagyakorlatokat végezniük a sárban, vagy edényeket tördelniük nap mint nap. Valahogy így zajlik ugyanis az oktatás a csengtui East Star Airlines Travel College nevű iskolában, ahol a nők is ugyanolyan kemény kiképzést kapnak, mint férfi társaik. A cél nem más, mint hogy kiváló légbiztonsági tisztekké váljanak, akik az életüket is feláldoznák az utasokért. Persze erre nincs szükség, ha az ember felkészült. A kínai harcművészet, a kézitusa gyakorlása arra szolgál, hogy megtanuljanak túlélni.

Ezek a tanulók egyébként többnyire kedves és barátságos légiutas-kísérők lesznek, de abban az esetben, ha egy utas fékezhetetlenné válik, máris habozás nélkül akcióba tudnak lépni. Nem vicc. A gyönyörűen mosolygó stewardess valójában mindenre elszánt katona a kosztümje alatt, akivel jobb nem packázni a kínai légitársaságoknál. Nem csoda hát, hogy közös becenevük is van már: Iron Women, azaz vasnők.

A képzés többek között az alábbi dolgokat foglalja magába:

Tányérok tördelése puszta kézzel.
Tányérok tördelése puszta kézzel.
Arcukkal a sárban mászás.
Arccal a sárban mászás.
Valamint természetesen fegyverhasználat.
Valamint természetesen fegyverhasználat.

Az iskola vezetője azt mondja:

„Amennyiben vészhelyzet alakul ki a repülés során, a biztonsági tiszteknek azonnal meg kell oldaniuk a problémát. Ezért a képzés során a nagyon fontos a gyors reakciókészség. Elengedhetetlen, hogy például terrorakció esetén nagyon gyorsan tudjanak reagálni.”

34

62

Azért jó tudni, hogy ilyen erők vigyáznak ránk, ha esetleg Kínába utazunk.

(Fotó:ecns.cn)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez