Peking és Moszkva együtt garantálja Közép-Ázsia biztonságát?

A nyersanyagok árának csökkenése és az iszlám terrorizmus terjedése veszélyezteti Közép-Ázsia stabilitását, melyet az érintetteken kívül Oroszország és Kína is meg akar őrizni. Ufaban hamarosan összeülnek a vezetők, hogy egyeztessék az elképzeléseket a régió jövőjéről.

Tadzsikisztánban nemrég ért véget a nagy hadgyakorlat, melyek a kollektív biztonsági szerződése nevű poszt szovjet szervezet államai vettek részt. Mindenütt riadalmat keltett amikor kiderült: Tadzsikisztán eddigi biztonsági főnöke az Iszlám állam soraiban folytatja pályafutását. De nemcsak Közép-Ázsia államait fenyegeti az iszlamista terrorizmus hanem magát Oroszországot és Kínát is. Oroszországban több mint 20 millió muzulmán él, a Kaukázus vidékén igen aktívak az iszlamista terroristák. Kína nyugati határtartományában, a Hszincsiang-Ujgur autonóm tartományban csaknem tízmillió muzulmán él, akik közül sokan nemzeti és vallási alapon szembenállnak Pekinggel.
Mind Oroszország mind pedig Kína szeretné távol tartani Közép-Ázsiát az iszlamista forradalomtól éppúgy mint a nyugati befolyástól. Ezért Peking és Moszkva olyan közös tervet dolgozott ki, melynek célja a régió stabilitásának biztosítása orosz katonai és kínai gazdasági erővel. A Nagy Selyemút gazdasági program mindinkább Kína irányába kötelezi el Közép-Ázsia államait. Különösen így van ez Türkmenisztán esetében, mely nem csatlakozott a Moszkva által vezetett katonai szövetséghez. Peking viszont óvakodik attól, hogy katonai erejét a határán kívül is felhasználja. Erre viszont kiválóan megfelel az orosz hadsereg. Ufaban a csúcstalálkozón kiderül majd: működik-e az oroszok és kínaiak közös terve Közép Ázsia stabilitásának biztosítására?

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez