A pia, amitől sosem vagy másnapos – ki nem találnád, hol találták fel

A csodálatos találmányról szóló hírt a Pyongyang Times repítette világgá – az érdem pedig az észak-koreai tudósoké. No meg a kedves vezetőé, aki a bölcs helyszíni útmutatásokat adta hozzá.

A Koryo Liquor alapanyaga a híres ginzeng, amelyet Keszong városa mellett termelnek. A két Korea határán lévő város ad otthont annak az élelmiszerpari vállalatnak is, amely ezt a csodás főzetet készíti. A ginzeng az ázsiai gyógyászat egyik alapvető terméke is, és számos csodás hatása van helyből. Olyannyira, hogy már-már mitikus képességekkel ruházták fel. Ezek közül egyébként a modern európai gyógyászat is sokat elismer: a ginzeng jó a vércukorszint beállítására, erősíti az immunrendszert, segít a daganatok leküzdésében, és – nem utolsó sorban – komoly vágyfokozó hatása is van. Két apró gond van vele: egyrészt, hogy  a hatóanyagai igen nehezen szívódnak fel a belekben, másrészt, hogy alapvetően pocsék az íze. A ginzeng alkoholos bevitele mindkét problémát megoldja – segíti a felszívódást, és jó esetben elveszi a keserű mellékízt.

Eddig is gyártottak ginzeng-likőröket Koreában, de eddig cukorral erjesztették a csodagyökeret. Ez azonban – a hivatalos magyarázat szerint – kellemetlen mellékhatásokat okozott. Vagyis, aki túl sokat gyógyszerezte magát vele, az rondán berúgott, és másnapos lett. Most viszont rizzsel erjesztik, ami – állítólag – sokkal egészségesebb. (Rosszmájú megjegyzés lenne feltételezni, hogy elfogyott a cukor.) Olyannyira, hogy nemcsak egészséges, de – a koreai vélemény szerint – nem is okoz fejfájást másnap. Meg is nyerte ezzel a kommunista ország összes élelmiszeripari díját, amit csak lehet az elmúlt évben.

A “hatéves ginzengből” készült ital bizonnyal egészséges – sokkal egészségesebb mondjuk, mint a nejlonpálinka, de azt azért élelmiszeripari szakemberek erősen kétlik, hogy azokat a folyamatokat, amelyek a másnaposságot okozzák, ki tudná védeni. Bár egy olyan országnak, amelyik képes volt űrhajósokat küldeni a Napra, ez a feladat semmiségnek tűnik. A kérdés már csak az, hogy a kedves vezető ezután átáll-e a francia konyakról a hazai italra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez