Amerikai-kínai együttműködés a hacker terrorizmus ellen?

John Kerry amerikai külügyminiszter telefonon tárgyalt Vang Jivel, a kínai diplomácia vezetőjével azt követően, hogy Észak-Korea újabb hackertámadással fenyegette meg az Egyesült Államokat.

Obama elnök és az amerikai kormányzat áll az Interjú című hollywoodi film mögött, mely Kim Dzsongun megöléséről szól- állítja az a közlemény, melyet Észak-Korea legfontosabb hatalmi testülete, a Honvédelmi Bizottság bocsájtott ki. A film, melyet a japán Sony hollywoodi stúdiója készített el, arról szól, hogy két amerikai újságíró interjút kért és kapott a világtól elzárkózó kommunista állam első emberétől. Ezt meghallva, a CIA arra kéri a két újságírót, hogy “hazafias célból” tegyék el láb alól Kim Dzsongunt, aki atomháborúval fenyegette meg az USA-t, Japánt és Dél-Koreát. A film végén Kim Dzsongun feje szétrobban.
Ez annyira zavarta Észak-Koreát, hogy hackerek segítségével behatolt a Sony rendszerébe. Kínos dokumentumokat közöltek és terrortámadással fenyegették meg Amerikát arra az esetre, ha az Interjú című filmet bemutatják. Erre a Sony meghátrált, és elhalasztotta a film bemutatóját, melyet karácsonyra tűztek ki. Obama elnök bírálta a döntést, és közölte: az USA válaszolni fog az észak-koreai hackertámadásra. Erre válaszolt Kim Dzsongun és az általa irányított Honvédelmi Bizottság arra célozva, hogy a hackerek következő célpontja a Fehér Ház lesz.
Ezért hívta fel John Kerry amerikai külügyminiszter a kínai diplomácia vezetőjét, Vang Jit Pekingben. Kína ugyanis Észak-Korea egyetlen igazi szövetségese, bár Kim Dzsongunt Putyin is meghívta Moszkvába. A két külügyminiszter telefonbeszélgetése után Vang Ji állást foglalt a hacker terrorizmus ellen, de nem bírálta név szerint Észak-Koreát. Snowden, a nagy amerikai megfigyelési botrány kirobbantója először Hongkongba menekült, és ott tájékoztatta a kínai hírszerzést arról, hogy Amerika milyen intenzíven figyeli Kína döntéshozóit. Az USA ezt követően vádat emelt öt kínai katonatiszt ellen, akik Washington szerint az információs hírszerzés ászai, és több hacker akciót hajtottak végre fontos amerikai cégek és állami intézmények ellen. Ezt követően a két óriás illetékes szervezetei egyeztettek egymással.

Most ennek alapján kérte Kerry külügyminiszter Kína együttműködését az észak-koreai hackerek ellen. Mit válaszolt a kérésre Vang Ji külügyminiszter? Valószínűleg semmit, hiszen ő nem tagja a legfelső döntés hozó csoportnak Kínában. Ilyen fontos döntést csak a Politikai Bizottság Állandó Bizottsága hozhat Pekingben. Ők pedig csak ritkán tudatják a világgal azt, hogy miről is döntöttek, vagyis kérdéses, hogy Kína és az USA együttműködik-e az észak-koreai hackerekkel szemben? (Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez