Frankeinstein-műtét: egy lépéssel közelebb a sikerhez

Alig két évet kell még várnia az orosz Valerij Szpiridonovnak, hogy átültesse fejét az olasz Sergio Canavero. A történelem első emberi fejátültetésekor tervezett módszerek patkányokon már működnek.

A gerincvelői izomsorvadás miatt a mozgásra szinte teljesen képtelen Valerij Szpiridonov tavaly tavasszal egyezett meg Sergio Canavero olasz idegsebésszel, hogy vállalja a fejátültetést.

Bár technikai, orvosi és etikai szempontból is sokan kételkednek a 2017. decemberére tervezett 36 órás műtét sikerében, orvos és beteg elszántak, és addig is a felkészülésen dolgoznak.

Sikerült is most egy nagy lépéssel közelebb kerülni Szpiridonov majdani felépüléséhez: Canavero módszerével eredményes fejátültetést végeztek patkányokon Kínában, ahol erre adottak a szükséges jogi keretek.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség beszámolója szerint a szuper pontos szén nanokéssel elvágott testrészeket egy speciális biológiai ragasztóval, polietilén-glikollal rögzítették és elektromos töltéssel indították be a regenerációs folyamatot. A gerinc idegrostjai egy hónappal később már annyira jól működtek, hogy az állatok újra tudták mozgatni végtagjaikat (lásd a lenti videót). Már majmokon kísérleteteznek. Igaz, az ő végtagjaik egyelőre nem mozognak.

Azt is kutatják az orvosok, hogyan lehet a fejátültetéskor fellépő fájdalmat csillapítani. Ez is az egyik legnagyobb kételyük a kritikusoknak. Szerintük ugyanis a rengeteg szükséges gyógyszer miatt akár meg is őrülhet a beteg. Ezenkívül nagy kérdés még, hogyan jelentkezik majd a fejátültetéskor a transzplantációkra jellemző kilökődés: a fej, vagy a test lökné-e ki a másikat?

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez