Frankenstein-műtét: vállalná a fejátültetést a halálosan beteg férfi

Szó szerint az orvosok kezébe adja az életét a vlagyimiri Valerij Szpiridonov, aki hajlandó alávetni magát a teljes fejátültetésnek. Miközben tudományos és etikai kérdéseket taglal a nemzetközi sajtó, a fiatalember csak egészséges szeretne lenni.

Általában tíz évet élnek a gerincvelői izomsorvadásban szenvedő betegek. Valerij Szpiridonov kivétel, ő harminc éves, iskolázott és programozóként dolgozik – tolószékben. A betegség miatt arra is képtelen, hogy önállóan felkeljen az ágyból. Elhatározta, véget vet az áldatlan állapotnak, vállalja a fejátültetést.

„A döntésem végleges és nem tervezem, megváltoztatni”

– idézte a radiovesti.ru hírportál.

A műtétet az olasz idegsebész, Sergio Canavero végzi majd 150 orvos és ápoló bevonásával. Orvos és beteg azért bízik a sikerben, mert Canavero 2008-ban sikeresen kezelt egy gerincsérült nőt a neuronok összekapcsolásával.

A mintegy 36 órás operáció során Szpiridonov és a donor 10-15 fokosra lehűtött testrészeit egy speciális biológiai ragasztóval, a polietilén-glikollal rögzítik és elektromos töltéssel beindítják a regenerációs folyamatot. Ezután a várakozás következik: az első hónapban kómában lesz a páciens, utána már csak az immunrendszert kell szabályozni. A tervek szerint egy év elteltével épül fel a beteg.

Ebben azonban erősen kételkednek az orosz és amerikai kollégák. Hiába számít már tulajdonképpen hétköznapinak a veseátültetés, mégis utána a páciens immundepresszánsokon (az immunrendszert mesterségesen romboló gyógyszerek) él tovább egész életében.

“A fejátültetésnél melyik rész akarná majd kilökni a másikat, a fej, vagy a test?”

– kérdezte Andrej Zvonkov orvos a radiovesti.ru cikkében. Ezenkívül a hihetetlen mennyiségű gyógyszer miatt  gyakorlatilag megőrülhet a beteg – figyelmeztetett a lehetséges következményre a New Yorki Egyetem Langone Orvosi Központjának orvosetikai igazgatója, Arthur Caplan az Independent cikkében.

A brit lap emlékeztetett, hogy 1970-ben már végeztek fejátültetést egy majmon. A műtét után ugyan még nyolc napig élt az állat, de a test kilökte az új fejet. A majom képtelen volt lélegezni és mozogni a gerincvelői idegek nem megfelelő kapcsolódása miatt.

A tudományos kételyekhez szorosan kapcsolódnak az etikai kérdések: Ki lesz a donor? Melyik ország hajlandó engedélyezni, hogy a területén elvégezzék a műtétet? Bele szabad-e kezdeni egy ennyire kockázatos vállalkozásba? Szabad-e kockáztatni egy emberéletét a tudományos fejlődés érdekében?

Mindezek és a szponzorhiány ellenére Valerij Szpiridonov és Sergio Canavero hisznek a történelem első, 13 millió dolláros (több mint 3 milliárd forint) fejátültetésében. Egyelőre levélben és interneten keresztül konzultálnak, nyilatkozta az orosz fiatalember a lifenews.ru hírportálnak. Valószínűleg személyesen először idén nyáron, az Egyesült Államokban fognak majd találkozni egy idegsebész konferencián. Magát a műtétet 2017-re tervezik.

Kép: Europress/AFP

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez