A világ leginnovatívabb gazdasága

Dél-Korea a világ leginnovatívabb gazdasága a Bloomberg New-Yorki székhelyű felmérése szerint.

A távol-keleti ország vezeti a Bloomberg 2016-os innovációs indexét, amely 84 ország gazdaságát állítja rangsorba hét kategóriában, beleértve a kutatás-fejlesztést. A Korea Times cikke szerint Dél-Korea összesen 91,31 pontot szerzett, mivel az első helyen szerepelt a „gyártás értéke” és a „felsőoktatási hatékonyság” kategóriákban, ami az felsőoktatás színvonalát és tudományos mérnöki végzettséget minősíti. Ezen kívül az ország második helyen végzett a „kutatás-fejlesztés intenzitása”, a „high-tech sűrűsége” és a „szabadalmi tevékenység” kategóriákban.

A „kutatás összpontosítás” kategóriában 6. helyen, a „termelékenység” listáján 39. helyen végzett.

Ami tehát az innovációt, vagyis az új ötleteket illeti, jelenleg Korea a király, ami teljes pontszámával megelőzte Németországot, Svédországot, Japánt és Svájcot is. Egymást követő harmadik évben szerzik meg az első helyet ezen a listán.

Marcus Noland, a Peterson Intézet washingtoni tanulmányi igazgatója azt mondta, hogy Korea az alacsony bérű Kína és a technikailag fejlett Japán közé szorult, emiatt van egy bizonyos szorongás, hogy fenntartsák a teljesítményüket ezen a téren. Ez arra kényszeríti őket, hogy fokozzák a máshol meg nem jelenő fejlesztések mértékét, amiket külföldön is szabadalmaztatni tudnak.

A dolog mindazonáltal elég érdekes azt tekintve, hogy miközben a kutatás és fejlesztés, a high-tech ipar és az oktatás magas színvonalon van, a fiatalok szerint olyan nehéz munkát találni, hogy Dél-Korea már-már pokoli hely számukra. A legtöbb fiatal jelenleg azon gondolkozik, hogy végzettségét, tudását mely külföldi országban tudja hasznosítani.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez