Motorozás Beninben – képes útikaland

Tíz napos benini utam során bejártam az ország déli, tengerparti sávját. Most a több napos, az ország északi részébe tett kirándulásomról írok.

Utam második részében (az elsőről itt olvashat) Abomey-ba, Beninben egyetlen világörökségi helyszínét néztem meg. Az útikönyvemből kinézett szállás – a La Lune – nagyon bejött. A szobám felejthető volt, de a kert nagyon tetszett. Tele volt szobrokkal és maszkokkal (ez utóbbiak a fákra vannak felkötve). Sőt, voltak élő aligátorok és egy pulyka is. Természetesen több boltot is működtettek, amelyekben életnagyságú elefánt faragást is lehet kapni.

k8

Abomey korábban a Dahomey királyság egykori fővárosa volt. Az 1600-as évek közepén épült paloták egy része leégett, de a megmaradtak nagyon érdekesek. A fő látványosság a két palotában elhelyezett történeti múzeum. Itt található például Ghezó király (1818-1856) trónja, melynek lábai négy ellensége koponyáján állnak.

Étkezde a buszállomás közelében
Étkezde a buszállomás közelében

A városon egy motoros taxis vitt végig. Majd utunk egy kis faluba vezetett, ahol a vudu szokásokból kaptam kis ízelítőt. A vudu pap szertartása és a falu élete nagyon érdekes volt. A vudu itt elismert vallás, amely békésen együtt él a muzulmán és keresztény hittel.

Vudu pap
Vudu pap

Később elmentünk egy fétis piacra is, ahol a vudu szertartások eszközeit árulják: állati koponyákat, csontvázakat, madártetemeket. Mindegyik más-más rontás elűzésére, vagy éppen előidézésére szolgál.

A fétispiac portékái
A fétispiac portékái

Abomeyből tovább utaztam északra Natitingou-ba, ahonnan Boukombé-be mentem tovább. Itt szintén motorral vittek körbe és így többet láttam az erődszerű kis ablakos jórészt agyag épületekből, azaz házakból. Az alsó szinten általában élőállatokat tartottak és feljebb voltak a lakóterek.

Ház Boukombé mellett
Ház Boukombé mellett
A legszebb ház büszke tulajdonosa
A legszebb ház büszke tulajdonosa

A híresnek mondott Boukombé-i piac viszont csalódást okozott, mert színesebbeket láttam máshol, de így is érdekes befejezése volt Benin északi felében tett utamnak.
Megszerettem Benint, nagyon szívesen visszamennék.

k5

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez