Kopott klisék és elcsépelt közhelyek a japánok Kína-képében

Kínának és Japánnak mindig is meglehetősen sajátságos kapcsolata volt, az utóbbi időben hol egymás esküdt ellenségei voltak, hol a békés jövő tűnt közös célnak. Tény, hogy egymáshoz közeli országokról lévén szó, sokat tanulnak egymástól. De mit is vélnek tudni a japánok Kínáról?

A japán news4vip nevű oldal riporterei kérdeztek meg japánokat arról: Milyen kép él benned a kínaiakról? A válaszok pontosan azt mutatják, amit vártak. Biztonsági öveket bekapcsolni: a sztereotípiák viharos vizeire evezünk.

A legtöbben tudják, hogy Kína rendelkezik néhány gyönyörű tájjal, turista látványossággal, sok zsúfolt nagyvárossal, és persze sok-sok szegény területtel. Egyes japánok azt hiszik, Kína most is pontosan olyan, mint a 80-as években, vagyis százezrek kerékpárral közlekednek, a mérnökök pedig nevetségesen gagyi robotokat építenek .

china-4

Nincs szabadság, nincs technológia, nincsenek cool robotok. Tudod, Kína.

A riporterek pont azt érték el, amit akartak, vagyis bebizonyították, hogy  az olykor  előítéletes  közhelyektől nehéz szabadulni.. Amikor megmutatták, hogy ma valójában milyen Kína, a válaszadók meglepődtek, főleg azon, hogy  Kína bizonyos értelemben úgy fest,  mint Japán napjainkban. Modern.

china-8

Természetesen előkerültek más nyilvánvaló sztereotípiák is, leginkább azok a kínai származású hírességek, színészek, akiket a japán televízió is bemutat, illetve azok a történelmi hősök, akik Japánban filmek, animék, mangák, videojátékok szereplői lettek.

Mások még említették a nagyon furcsa kínai ruhákat, melyelet Kínában közel 50 éve hordtak, illetve a harcművészeti öltözéket.

taichi-2

Egy férfi válaszában megpróbált rávilágítani arra, hogy a festői Peking mögött ott vannak a szegény nyomornegyedek, míg egy felvilágosult ember megjegyezte, hogy Japán ugyanilyen. A sztereotípiák vizsgálata talán azért is fontos, hogy felismerjék, hogy milyen téves kép él az átlagemberek fejében a világról, még akkor is, ha közvetlen szomszédjukról van szó. 

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez