Dübörög az orosz offenzíva Szíriában

Visszafoglalták a szíriai kormányerők a nyugat-szíriai Latakia tartományban fekvő Rabíja városát, amely a felkelők kezén lévő utolsó jelentősebb település volt a Földközi-tenger partvidékén lévő térségben .

Az OSDH közölte, az ostromot részben orosz katonák irányították és orosz légicsapások támogatták. A Szíriában kiterjedt információs hálózattal rendelkező szervezet úgy vélte, a város elfoglalása lehetővé teszi a szíriai kormányerőknek, hogy észak felé egészen a török határig nyomuljanak.Rabíját 2012-ben foglalták el a felkelők, és a szíriai türkmének és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges an-Nuszra Front nevű szervezet ellenőrzése alatt állt.Néhány nappal korábban a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők bevették az ugyancsak Latakia tartományban fekvő Szalma városát, ami a szíriai hadsereg egyik legfontosabb katonai eredményének számít, amióta a Damaszkusszal szövetséges Oroszország tavaly szeptemberben megindította légicsapásait.

 

 

A szíriai kormányerők az utóbbi hónapokban Latakia, Aleppó és Deraa tartományokban jelentős katonai sikereket értek el, míg a felkelők például Hama tartományban foglaltak el területeket.

 

A cél láthatóan az, hogy Szíria nyugati részén összefüggő területet alkossanak a  damaszkuszi kormány által ellenőrzött területek. Ez ugyanis lehetősvé tenné – egy newmzetközi konferencia eredményeként – hogy az ország egyik felén a tűzszünet után egy összefüggő állami terület jöjjön létre, amely a jelenlegi kormány  irányítása alatt marad.

 

A kérdés inkább már csak az ország keleti fele. Jelenleg ezen a területen az Iszlám Állam osztozik más felkelő szervezetekkel és a kurdokkal. Ahogy korábban írtuk ez azonban hamarosan megváltozhat, hiszen ott egy nagy török-amerikai offenzíva van készőben. Ezt azóta megerősítette maga az amerikai alelnök is, aki kijelentette, hogy “nem ázrja ki a katonai megoldást”. Az ellenség pedig gyengül – az Iszlám Államnak nagyon is fogyóban a pénze.  Ez pedig nagyjából annyit jelent, hogy keleten pedig egy a kurdok és a -mérsékeltnek mondott – szunnita felkelők által ellenőrzött összefüggő terület jöhet létre a tűzszünet előtt.

 

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez