Fügefalevél helyett paraván az iráni elnök látogatásán

Az iráni kultúra iránti tiszteletből fehér spanyolfallal vették körbe mind a négy oldalukról a Capitoliumi múzeumok ókori római gyűjteményének meztelen testeket ábrázoló szobrait Hasszán Rohani iráni elnök hétfő esti látogatásán.

Spanyolfalakkal teltek meg a Capitoliumi múzeumok termei és folyosói, amelyek a reneszánsz óta őrzik a Rómában talált ókori márványszobrok legszebb darabjait. Eltakarták az úgynevezett Capitoliumi Vénusz majdnem két méter magas márványszobrát, a meztelen Apollónt és a szintén teljesen fedetlen Hercules-szobrot is, amelynek csupán a vállát teríti oroszlánbőr.

Panelek vették körbe a haldokló gladiátor meztelen szobrát és számos más alkotást, mivel az ókori szobrok többsége az öltözék nélküli test szépségét ábrázolja. Egyedül a római császárok páncélt viselő szobrai és a mellszobrok maradtak láthatók.

A Capitolium múzeumaiban így készültek fel Hasszan Rohani és kísérete látogatására. Az iráni elnököt Matteo Renzi olasz miniszterelnök kísérte végig a termeken.

Rohani első alkalommal látogatott Rómába és látni kívánta az ókori gyűjteményt. A muzulmán látogató iránti tisztelet jeleként azonban eltakarták az iszlám vallás szerint “tisztátlan” szobrokat.

Az iráni elnök római találkozóin bort sem szolgáltak fel és az iráni delegáció tagjaival nem fogtak kezet.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez