Formabontó elnöki üzenet – narancs az üres akváriumban

Mint a nyúl húsvétkor, olyan az aranyhal a perzsa újévkor. Az ünnep miatt rövid ideig szeretgetett állatok sorsa mindkét esetben hasonlóan szomorú véget ér. Maga az iráni elnök változtatott most ezen.

Körülbelül 300 milliónyian ünneplik a perzsa újévet, azaz a novruzt világszerte a tavasz első napján. Az újévi visszaszámláláskor körbeülik az úgynevezett Haft-seen asztalt, amelyen elhelyeznek egy aranyhalat is. Az életet szimbolizáló állatot azonban az ünnep után szabadon engedik, ami a legtöbb esetben a pusztulással egyenlő. Tiltakoznak is emiatt az állatvédők már egy ideje.

Meghallotta most őket Irán elnöke, Hasszán Róháni. Idei Haft-seen asztalán ugyanis az aranyhalnak szánt gömbben az állat helyett egy narancs kapott helyet – látható a Twitter-oldalán megosztott fényképen.

A kommentelők legtöbbjének tetszett a narancsos megoldás. Egyesek szerint ez is mutatja, hogy elnök munkatársai nemcsak figyelnek, de reagálnak is a közösségi médiára. Mások viszont dörzsölt számítást, pontosabban a liberális szavazók elcsábítását látják a gesztusban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez