Észak-Amerikát és Európát is fenyegeti már a Zika

Barack Obama amerikai elnök közleményben sürgette a gyors cselekvést a zikavírus elleni küzdelemben, valamint az oltóanyagok és kezelés kutatásának felgyorsítását.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) figyelmeztetése szerint az eredetileg Afrikában honos, de jelenleg Dél-Amerikából terjedő, szúnyogok okozta vírus nem csupán Észak- és Dél-Amerikát fenyegeti, hanem Európát is. A betegséget először Brazíliában észlelték, és ma már Észak- és Dél-Amerika, valamint a Karib-térség 21 országában regisztrálták. Brazíliában október óta több mint 4000 esetet jegyeztek fel.

Az Egyesült Államokban a héten két ember szervezetében mutatták ki a vírust, mindketten Dél-Amerikában jártak korábban. A betegség a várandós nőkre különösen veszélyes, a kisbabák ugyanis kóros kisfejűséggel születnek. Terjedésének okairól, az ellene való védekezésről egyelőre semmit nem tudni, a salvadori kormány például megelőzésként azt tanácsolta a nőknek, hogy ne essenek teherbe.

Az amerikai elnököt kedden tájékoztatták a vírus veszélyeiről, és arról, hogy az Egyesült Államokban olyan térségeket is fenyegethet, ahol az amerikai népesség mintegy hatvan százaléka él. Az amerikai országos egészségügyi intézet igazgatója a Lancet tudományos folyóirat egyik elemzésére hívta fel a figyelmet, amely szerint a vírus kivált a melegebb hónapokban fenyegetheti az Egyesült Államok keleti és nyugati partvidékét, sőt, a középnyugati szövetségi államokat is. Ezeken a területeken mintegy kétszázmillió ember él, de huszonhárom milliónyian laknak olyan nedves, párás vidékeken, ahol a vírust terjesztő szúnyog egész évben jelen van.

A Fehér Ház szóvivője nagyon fontosnak tartja, hogy szélesítsék és mélyítsék a tájékoztatást a vírusról, az amerikai orvosok szövetsége pedig még kedden új irányvonalakat fogalmazott meg a védekezést illetően.

Az amerikai légitársaságok máris reagáltak a veszélyre. Az American Airlines visszatéríti a repülőjegy árát azoknak a várandós nőknek, akiknek a salvadori San Salvadorba, a hondurasi Tegucigalpába és a panamai Panamavárosba van érvényes jegyük, de orvosi igazolással bizonyítják, hogy nem alkalmasak a repülőútra. A United Airlines pedig felkínálta a lehetőséget utasainak, hogy akik a veszélyeztetett vidékekre utaznának, újrarendelhetik repülőjegyeiket, vagy le is mondhatják, és az árat teljes egészében megtérítik nekik.

Venezuelai orvosok azt követelik a kormánytól, hogy tegye közzé a zikavírussal kapcsolatos statisztikákat, és arra figyelmeztettek, hogy a betegség veszélyes mértékben elterjedhetett az országban – közölte szerdán az AP amerikai hírügynökség.

A venezuelai egészségügyi tárca korábban csak azt erősítette meg, hogy az egyiptomi csípőszúnyog által terjesztett zikaláz jelen van a dél-amerikai országban. A minisztérium 2015 januárja óta nem tett közzé a járványos betegségekről szóló információkat. José Felix Oletta korábbi egészségügyi miniszter azt mondta: elfogadhatatlan, hogy a kormány ilyen sokáig halogatja a zikavírussal kapcsolatos statisztikák megjelentetését.

A politikailag élesen megosztott országban az orvosok jobbára az ellenzéket támogatják, miközben a szocialista vezetést teszik felelőssé a gyógyszerek és orvosi eszközök nagymértékű hiánya miatt. Kedden a többségében ellenzéki képviselőkből álló kongresszus kijelentette, hogy humanitárius egészségügyi válsághelyzet alakult ki a dél-amerikai országban.

A Karib-térségben közben újabb zikavírusos fertőzéseket erősítettek meg a hatóságok. Costa Ricában helyi idő szerint kedden első alkalommal számoltak be a hatóságok zikalázzal megbetegedett páciensről, a 25 éves nő Kolumbiában fertőződött meg a vírussal. Puerto Ricóban december óta 19 új esetet regisztráltak. A panamai hatóságok arról számoltak be, hogy az északkeleti, őslakosokból álló Guna Yala közösségben 42 megbetegedést jegyeztek fel.

Kép: Wikipedia

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez