Sárgaságjárványt importált Ausztrália Kínából?

Ezt vizsgálja az Egészségügyi Hatóság Új-Dél-Wales államban, ahol legkevesebb kilenc ember betegedett meg hepatitiszben. A “hepatitisz A” járványt minden valószínűség szerint egy kínai gyümölcsszállítmány okozta, mely Santung tartományból érkezett még decemberben.

A bogyós gyümölcsök a fogyasztóban voltak sokáig, de az árusítást követően sok vevő gyomorpanaszokkal fordult orvoshoz. Sokan be is sárgultak. Az orvosok ekkor kezdtek hepatitiszre gondolni, mert a fertőző májgyulladás egyik kísérő jelensége ez. A Patties Foods nevű ausztrál cég, mely a gyümölcsöket behozta Ausztráliába, azonnal leállította a kínai bogyós gyümölcsök eladását, és elindította a vizsgálatot. Az importőr cég részvényei 17%-kal csökkentek a tőzsdén, Sydneyben.

Ausztráliában nem ez az első kínai élelmiszerbotrány. Korábban a bárányok húsáról derült ki, hogy bőven van benne patkányhús is. Akkor a kínai egészségügyi hatóságok szigorú vizsgálatot ígértek, és az ellenőrzés átfogó megszigorítását. Kínában az élelmiszer-biztonság általában komoly kívánnivalót hagy maga után, de az exportra nagyon vigyáznak. Egy sárgaságjárvány Ausztráliában komolyan befolyásolhatja a kínai élelmiszerexport kilátásait ezen a Peking számára igen fontos piacon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez