Síita szent helynél robbantottak – több mint 60 halott Damaszkuszban

Több mint hatvan ember meghalt és százan megsebesültek három robbantásos merényletben a szíriai főváros, Damaszkusz egyik, főként síiták lakta külvárosi negyedében – közölte a SANA szíriai állami hírügynökség. A hírt más forrás is megerősítette.

A szíriai állami média szerint a Damaszkusz déli Szajjida Zainab külvárosi negyedének mecsetében lévő síita szenthelynél, Mohamed próféta egyik unokájának mauzóleumánál a terroristák egy gépkocsiba rejtett pokolgépet hoztak működésbe, majd amikor a mentők a helyszínre érkeztek két öngyilkos merénylő is felrobbantotta magát a sebesülteken segíteni igyekvő tömegben.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) figyelmeztetett, hogy a halálos áldozatok száma nőhet, mert sok sebesültnek súlyos az állapota. A halottak között az OSDH szerint 25 síita harcos van.

Egy internetes közlés szerint a merénylők az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet emberei voltak.

A mauzóleum fontos zarándokhely a síiták számára, ugyanakkor a szélsőséges szunniták eretnekségnek tartják, és elutasítják a síita emlékhelyeket. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet és más szélsőséges iszlamista csoportok ahol tudják, rombolják az ideológiájukkal ellenkező műemlékeket.

A Szajjida Zainabban lévő szent helynél az utóbbi években többször is követtek már el robbantásos merényleteket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez