Iowában dördül el a startpisztoly: indul az elnökválasztási kampány

Hétfőn Iowa az államban rendezik az előválasztás első fordulóját, a jelölőgyűléseken először mondhatnak véleményt a regisztrált párttagok arról, melyik politikust szeretnék republikánus, illetve demokrata színekben indítani az elnöki székért.

Iowában csupán mintegy hárommillióan laknak az Egyesült Államok több mint 300 millió lakosából, az agrár-állam mégis kulcsszerepet tölt be több mint 40 éve az amerikai előválasztásokban. A két párt regisztrált tagjai itt döntenek ugyanis először arról, hogy melyik versenyben lévő politikus delegáltjait küldjék a július közepi országos jelölőgyűlésekre. Az itteni eredmények gyakran komolyan befolyásolják az elnökjelöltségi kampány további öt hónapját.

Az utolsó gyűléseken mindegyik politikus részvételre buzdította a voksolásra jogosultakat. A felmérések alapján Donald Trumpnak van a legnagyobb esélye a győzelemre a republikánusok titkos szavazásán. A helybeli mérések szerint kis különbséggel mögötte álló Ted Cruz a vallásos választókat igyekezett megszólítani. A republikánus párt vezetőinek bizalmát élvező Marco Rubio azzal próbált meg híveket szerezni, hogy hangsúlyozta: legfőbb vetélytársaival szemben ő nem egy megosztó személyiség.

A demokratáknál kétesélyes a verseny, amelyet különösen kiélez, hogy a voksolásra jogosultak nem titkosan döntenek, hanem nyilvánosan megbeszélik kit és miért érdemes támogatni mielőtt elkötelezik magukat. Az országosan fölényesen vezető Hillary Clinton Iowában alig pár százalékkal előzi meg Bernie Sanders, aki arról beszélt, történelmi esély lenne, ha ő nyerne.

Az iowai jelölőgyűléseket helyi idő szerint hétfő este tartják. Az eredmények magyar idő szerint kedd reggelre várhatóak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez