Szíriai menekültet hívott az elnök évértékelő beszédére Michelle Obama

Egy szíriai menekültet is meghívott Michelle Obama Barack Obama jövő keddi, az Egyesült Államok helyzetéről tartandó elnöki beszédére.

Az 55 éves tudós, Refaai Hamo a fiával és három lányával együtt decemberben érkezett az Egyesült Államokba, és Detroitban él. A férfi Szíriából Törökországba menekült 2013-ban, miután a felesége és negyedik lánya rakétatámadásban meghalt. Törökországi tartózkodása idején gyomorrákos lett, de nem jutott megfelelő kezeléshez. Kétévi várakozás után kapta meg az Egyesült Államokban a menekült státuszt.

A Fehér Ház vasárnap hozta nyilvánosságra, hogy a szíriai tudós annak a húsz vendégnek az egyike lesz, akik a first lady mellett foglalnak majd helyet az Egyesült Államok helyzetéről tartandó hagyományos elnöki beszéd alatt.

A vendégek között több háborús veterán és olyan amerikai lesz, aki valamilyen nemes cselekedetet hajtott végre, vagy élethelyzetével az Obama-elnökség prioritásait reprezentálja. Jelen lesz annak a három amerikai fiatalembernek az egyike, akik tavaly nyáron, egy Brüsszelből Párizsba tartó vonaton elhárítottak egy terrortámadást. A meghívottak között lesz egy férfi, aki panaszt tett, miután a helyi hatóság nem engedélyezte, hogy azonos nemű partnerével házasságot kössön, holott a szövetségi legfelsőbb bíróság döntése értelmében erre joga volt. Meghívást kapott az a kaliforniai férfi is, akinek a párja halt meg a San Bernardinóban elkövetett terrortámadásban. Egyetlen szék üresen marad Michelle Obama mellett: a fegyveres erőszak “ismeretlen áldozatának” széke.

A szíriai tudós történetét Obama is a múlt hónapban ismerte meg. A rákbeteg férfi gyógyíttatására Ed Norton színész internetes kampányt indított, ennek köszönhetően több mint 450 ezer dollárt gyűjtöttek össze kezelésére. A Fehér Ház megfogalmazása szerint a tudósnak Szíriában korábban, a polgárháború előtt olyan élete volt, amilyet az Egyesült Államokban az “amerikai álomnak” szoktak nevezni. Gimnazista szerelmét vette feleségül, szépen felfelé ívelő tudományos karrierrel dicsekedhetett, és nagy családnak örvendhetett – míg a polgárháború véget nem vetett mindennek. “Igen, Ön még mindig sokat jelent a világnak, s mi büszkék vagyunk arra, hogy az álmai megvalósítását itt folytatja. Isten hozta új otthonában. S Ön most részese mindannak, ami naggyá teszi Amerikát” – írta Obama elnök a szír tudósnak egy Facebook-bejegyzésben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez