Japán fegyverrel védi az országot Észak-Korea miatt

A Japán Önvédelmi Erők tagja áll egy PAC-3 Patriot rakétaegység mellett a Honvédelmi Minisztériumnál Tokióban- látható a fenti képen. A rakétát Tokió központjában azért telepítették, mert elképzelhetőnek tartják, hogy Észak-Korea rakétát készül indítani.

A MIM–104 Patriot közép-hatótávolságú légvédelmi rakétaamit az 1990-es években továbbfejlesztették. A PAC–2 (Patriot Advanced Capability–2, Patriot Továbbfejlesztett Képesség) rakéta hatótávolsága több mint kétszerese, sebessége több mint másfélszerese az eredeti rakétának. Jelenleg a PAC–3 rakéták állnak hadrendben. A korszerű elektronika lehetővé tette a találati pontosság alapvető növelését, a rakéta a célt mindig telitalálattal éri el, így elhagyhatóvá vált a robbanótöltet, a cél megsemmisítése kizárólag a rakéta mozgási energiájával történik. A PAC–3 rakétákat bevetették az iraki szabadság hadműveletben is.

Tokió azért is tartja fontosnak a védekezést, mert nemrég megerősítették, hogy Kim Dzsong-Un várhatóan rakétát lő az űrbe. Egy nagy hatósugarú rakéta kilövésének a lehetőségével állunk szemben – írja a Daily Mail – napokkal Kim Dzsong-Un kijelentésére, ami egy birtokában lévő, az Amerikai Egyesült Államokat elpusztítani képes fegyverre utalt. Az Egyesült Nemzetek japán nagykövete, Motohide Josikava közben sürgeti az ENSZ-t, hogy gyorsítsák az erőfeszítést, hogy új határozatot fogadjanak el Észak-Korea nukleáris fejlesztési programjával kapcsolatban.

„Japán úgy gondolja, hogy egy új állásfoglalás és intézkedés az elsődleges és sürgető kérdése ennek a tanácsnak”- mondta Josikava egy ülésen.

Kína, Észak-Korea fő szövetségese állítólag nem szívesen vezetne be kemény intézkedéseket, mert félnek attól, hogy fokozódna a feszültség a két ország között.

A japán nagykövet szerint a korábbi szankciók láthatóan nem működtek, és hangsúlyozta, hogy a szankciók a legfontosabb eszközei az átfogó megoldásnak. Miközben más országok, mint például az Egyesült Államok, Franciaország és Malajzia jelezte aggodalmait a legutóbbi észak-koreai rakétateszttel kapcsolatban, Oroszország és Kína nem foglalkozott a kérdéssel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez