Amerikai sportoló hidzsábban az olimpián

Az idei riói olimpián egy történelmi esemény már biztosan lesz: az amerikai csapat tagjaként fejkendőben fog versenyezni a 30 éves Ibtihaj Muhammad.

Az Egyesült Államok vívócsapata ugyan még nem teljes, Ibtihaj Muhammad helye már biztos a riói olimpián. A hétvégi athéni versenyen szerzett bronzzal ugyanis elegendő pontot gyűjtött az olimpiai csapattagsághoz. Bár ez sem kis dolog, a sportolóra vallása miatt vetül nagy médiafigyelem.

Ő lesz az első amerikai sportoló, aki hidzsábban (az iszlám nők által viselt fejkendő) képviseli majd hazáját az olimpián Rio de Janeiróban. Valójában már négy évvel ezelőtt a londoni játékokon is lett volna erre esélye. Akkori kvalifikációját azonban egy ínszalagszakadás megakadályozta.

Nem véletlenül választotta 13 évesen éppen a vívást Muhammad. Neki és családjának fontos volt, hogy az iszlám előírásainak ne mondjon ellent az új hobbi. Mivel a vívók teste teljesen fedett, probléma fel sem vetődhetett.

Egyébként nemcsak a vívás tölti ki Muhammad életét – számolt be az USA Today. Diplomáját nemzetközi kapcsolatokból és afro-amerikai tanulmányokból szerezte a Duke Egyetemen. Saját, Louella nevű manufaktúráját pedig, ahol divatos és megfizethető női ruhákat készítenek, 2014-ben alapította.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez