Remény a reménytelenségben: menekültcsapat indul Rióban

Nincs ország, sem zászló, sem himnusz, sem nemzeti olimpiai bizottság, amely támogatná a menekült sportolókat, hogy indulhassanak a brazíliai játékokon. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) úgy döntött, gondoskodik róluk.

Ilyen még nem volt a játékok történetében: az országok mellett menekült atléták is alkothatnak csapatot az olimpián Rio de Janeiróban – olvasható a NOB honlapján. „A remény üzenetét szeretnénk küldeni a világ összes menekültjének” – magyarázta a döntést a NOB elnöke, Thomas Bach.

A többiekhez hasonlóan a menekült atléták csapatát (ROA) is ceremóniával fogadják majd az olimpiai faluban. A nyitó ünnepségen a rendező ország, Brazília előtt vonulnak majd be az olimpiai zászlóval, és győzelem esetén az olimpiai himnusz csendül majd fel.

Minderről a NOB végrehajtó bizottságának lausanne-i ülésén döntöttek. Az újonnan megalakult csapatba 43 jelölt került, akik közül 5-10 fő versenyezhet majd ténylegesen Brazíliában. A többieket érintő doppingvizsgálatok alól ők sem mentesek.

A csapat kíséretéről, technikai felszereléséről, formaruhájáról a NOB gondoskodik. A részvételi-, és útiköltségeket az Olimpiai Szolidaritás állja, amely a játékok után is folytatja majd a sportolók támogatását.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez