Megveszik a bokszérmeket a riói olimpián ?

Ezt állítja néhány bennfentes a Nemzetközi Boksz Szövetségtől (AIBA), akik nevük közlése nélkül nyilatkoztak a brit Guardian-nek.

Nem véletlen az óvatosság: amikor a pekingi olimpia kapcsán hasonló vádakkal állt elő az AIBA román alelnöke, akkor gyorsan eltávolították a testületből. Pedig a korrupcióra számos példa van az olimpiai bokszban. Csak az utóbbi időkből kettő: Szöulban úgy nyert a hazai versenyző az esélyesebb amerikai ellen könnyű középsúlyban, hogy a pontozó bírákat az illetékes nagyfőnök fej- és karjelzésekkel irányította. Londonban pedig Azerbajdzsán 10 millió dollárt adott az AIBA-nak, hogy versenyzői jól szerepeljenek az olimpián.

Rio előtt is teljesen általános volt, hogy az érintett országok megvették a selejtezők jogát. Az az ország ugyanis, amelyik a selejtezőt rendezte, nem igazán meglepő módon több bokszolót tudott eljuttatni a riói olimpiára, mint a vetélytársak. Venezuela például 450 ezer dollárt perkált le a selejtezőért. Mit tesz isten: neki jutott tovább a legtöbb bokszolója.

Eddig a helyszínen kéz- és fejmozdulatokkal irányítottak a főnökök – árulták el a magukat megnevezni nem kívánó bennfentesek, de ennek immár vége. Most a mérkőzés előtt eldöntik: ki fog nyerni. Aztán a pontozó bírák dolga, hogy ezt el is intézzék.

Szó sem lehet ilyesmiről! – állítja az AIBA szóvivője. Több mint 300 kiváló bíró lesz ott Rióban. Mindnyájan kitűnő minősítésűek és feddhetetlenek – hangsúlyozta a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség szóvivője a héten kezdődő riói olimpia előtt.

Kép: pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez