Hollywood szeretné Donyecket

Miután 2014 tavaszán megindult a csata a donyecki reptérért az oroszbarát szakadárok és az ukrán erők között, szerkesztők és producerek sorozatosan küldték a sztoriért a helyszínre embereiket. Az elhúzódó harcokról nemcsak a Los Angeles Times-t tudósította Szergej Lojko újságíró, de könyvet is írt. A történetre szemet vetett Hollywood.

Felújított, világszínvonalú formában adták át az egymilliós kelet-ukrajnai város, Donyeck repterét a 2012-es foci eb alkalmából. A hozzáfűzött szép remények azonban 2014 májusában kezdtek rogyadozni, amikor fegyveres harc indult érte a szeparatisták és az ukrán katonák között. A stratégiai fontosságú létesítmény 2015. január 22-én került a szakadárok kezére, akkora gyakorlatilag teljesen szétlőtték.

A hosszú hónapokon át tartó küzdelemről a moszkvai születésű Szergej Lojko tudósította képeivel és írásaival az amerikai Los Angeles Times olvasóit. Az összegyűjtött anyagból később könyvet írt. Az Aeroport (reptér) című regény tavaly szeptemberben jelent meg Ukrajnában. Azóta bestsellerré vált és Facebook adatlapja szerint hamarosan megjelenik hollandul és angolul is.

Rengetegen érdeklődtek az eredeti kiadás iránt, még hollywoodi producerek is – mesélte az író a Kyiv Postnak. A karakterek és a történetek használatáért összesen 157.500 dollárt (majdnem 45 millió forint) ajánlott a Columbia Pictures és a Sony Pictures. A kecsegtető szerződést visszautasította Lojko, mivel csak konzulens lehetett volna, és nem szólhatott volna bele a forgatókönyvírásba.

„Nem akarom, hogy néhány Santa Monica-i srác az ukrán katonák bátorságából, akik el is estek a reptérnél, holmi sablonos akciófilmet csináljon”

– nyilatkozta Lojko. Ugyanakkor nem zárja ki, hogy az angol nyelvű kiadás megjelenésével újabb ajánlatok érkezhetnek hozzá.

Miközben sem ő, sem producere nem zárkózik el a regény megfilmesítésétől, mindenképp hű akar maradni annak alcíméhez:

„A legfontosabb könyv a háborúról, amelynek nem kellett volna megtörténnie, és a hősökről, akik élni akartak, de meghaltak.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez