Repeszdarabok után cukorkahegyek Donyeck utcáin

Nagy meglepetés érte a harcokhoz szokott kelet-ukrajnaiakat. Hatalmas mennyiségű cukorka lepi Donyeck utcáit már négy napja.

Ízetlen tréfának gondolhatják az esetet a harcokban nélkülöző édesszájúak. A nagy halom csak látszólag hívogató, a cukorkák szavatossága már 2012-ben lejárt. Miközben újabb és újabb képeket osztanak meg a helyiek a közösségi oldalakon, azt is kérdezgetik: ki és miért rakta a rengeteg édességet az utcára?

A cukor az ABK édesipari vállalat gyártmánya. Az ő sajtóosztályukra hivatkozva tájékoztatott a dialog.ua hírportál arról az ukrán szabályról, hogy a fel nem használt termékeket kötelező újrahasznosítani, vagy megsemmisíteni. Ez alapján feltételezhető, hogy a donyecki üzem nem megfelelően teljesítette az előírást. Igaz, ezt egyelőre senki nem tudja bizonyítani.

Az ABK donyecki és luhanszki gyárai ugyanis jelenleg nem működnek. Az előbbi januárban, az utóbbi még tavaly júliusban függesztette fel a munkáját a háborús helyzet miatt. A szeparatista megyékkel szintén beszüntette az együttműködést az ukrán vállalat.

Hogy mikor takarítják el a megsavanyodott cukrokat az utcáról, és mikor indul újra a munka az üzemekben, egyelőre senki nem tudja. Ukrajna egyik legnagyobb, 1991-ben alapított édességgyáránál egyelőre annyit mondtak, hogy amint újra megteremtődnek a megfelelő és biztonságos munkafeltételek, újranyitják a donyecki és luhanszki üzemeket. Ezeken kívül még kettő működik, Dnyipropetrovszkban és Munkácson.

Kép: Europress/AFP

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez