Ilyen, amikor ügyetlen a terrorista

Az eddigi vizsgálatok szerint minden jel arra utal, hogy robbantást történt a Daallo Airlines utasszállító repülőgéppén, amely kedden szerencsés kényszerleszállást tudott végrehajtani a Mogadishuban.

A Dzsibutiba tartó utasszállító repülőgépen nem sokkal felszállás után történt a robbanás, ami körülbelül egy 1.5m átmérőjű lyukat ütött a gép oldalán. Szerencsére  a repülő továbbra is irányítható maradt, így a pilótáknak sikerült visszafordulniuk és  a kényszerleszállást végrehajtaniuk. Azóta viszont kiderült, hogy az egyik outas kirepült a robbanás okozta lyukon. Az ő holttestét egy nappal később találták meg a szomáliai hatóságok Mogadishuban.

Szakértők szerint minden bizonnyal terroristák műve lehetett a robbantás. Ezt arra alapozzák, hogy a gép oldalán keletkezett lyuk kifelé és nem pedig befelé sorjásodott. Eddig azonban egy terrorszervezet sem vállalta fel az akciót. A szomáliai hatóságok az radikális iszlamista al Shababra gyanakodnak, amely hosszú évek óta tartja polgárháborús helyzetben az országot. Azonban a műszaki meghibásodást sem szabad kizárni addig, amig a vizsgálatok véget nem érnek. A cél minden bizonnyal nem egy méretes lyuk volt a gépen – egy ilyen lyuk utazómagasságon akár szét is robbanthatja a gépet, hiszen a robbanás erejénél sokkal nagyobb pusztítást okozott volna a légnyomás-különbség. De a bomba vagy rosszkor robbant, vagy rosszul tervezték. Ez is közrejátszhat abban hogy senki nem büszkélkedik el a tettel.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez