Mit lehet tenni a gyermekszegénység ellen Ugandában?

Tízből négy gyermek fejletlen és alultáplált Délnyugat-Ugandában– hangzott el Mbararában, ahol több, mint 250 megbízott vett részt azon a regionális fórumon, ahol megvitatták, hogyan tudnának javítani a gyermekek egészségügyi-élelmezési helyzetén.

Téma volt a magas gyermekhalandósági arány is: a résztvevők elfogadhatatlannak tartják, hogy ezen a területen ez 13%, sokkal magasabb az országos átlagnál. A helyzeten családtervezési tanácsadással, a várandós nők egészségügyi ellátásának javításával, a szülők alapvető gyermekgondozási ismereteinek bővítésével, a szülések szakszerű levezetésével kívánnak segíteni.

Szintén fontos problémaként említették a 15 éves koruk előtt nemi életet élők arányát, ami 12%, valamint az iskolázottság elmaradását. A családtervezéshez szükséges tudnivalók elsajátítása már gyermekkorban kell, hogy elkezdődjön, mind a családban, mind az iskolában – állapították meg a résztvevők. Hozzátették, hogy a nemek közötti egyenlőség fontos részét képezi a lányok oktatása.

Mbarara kerületi önkormányzata a házigazdája ennek a szám szerint negyedik fórumnak, partnerségben az Egyesült Államok és Ugandai kormányával. Az előző regionális összejöveteleket Gulu, Mbale és Arua körzetekben tartották. Fontos küldöttek vettek részt a rendezvényen a köz- és magánszektorból, a helyi önkormányzati tisztviselők közül, valamint a tanárok, illetve a gyermekek jogainak szószólói, civil szervezetek, vallási vezetők, fejlesztési partnerek, a média szereplői.

A tanácskozást Deus Tumusiime, Mbarara önkormányzatának elnöke nyitotta meg. Arról beszélt, hogy ezeknek a regionális fórumoknak az a céljuk, hogy elköteleződjenek a felek a gyermekek jogainak védelme mellet. Támogassák, segítsék a kicsik fejlődését, egészségügyi ellátását, táplálását, a lányok oktatását, valamint fellépjenek a gyerekmunka, a gyermekszegénység ellen, a saját régiójukban és Uganda teljes egészében. Ezekkel a kollektív erőfeszítésekkel tudják megvalósítani azt az Ugandát, ahol minden gyermek képes lesz túlélni, fejlődni és fejleszteni. Hiszen tisztességes ember nem tűrheti, hogy akár egy gyermek is éhezzen.

Sajnos a mai napig az alultápláltság, a hasmenés, a tüdőgyulladás, a malária és az AIDS okozzák a legtöbb, ötévesnél fiatalabb gyermek halálát. Az UNICEF becslései szerint a világ egyik legmagasabb születési rátájával rendelkező Ugandában a lakosság nagy része mélyszegénységgel küzd. A szakértők szerint az országban mintegy két és félmillió árva gyermek él, akiknek többségét a lehetetlen körülmények miatt a vér szerinti szülők kénytelenek voltak árvaházba adni. Sokszor megesik azonban az is, hogy a gyerekeket egyszerűen csak kiteszik az utcára, és ha szerencséjük van, valaki még időben rájuk talál.

A Magyar Afrika Társaság (AHU) kezdeményezésére sikerült elindítani egy átfogó jóléti-gyermektámogatási projektet a Mbaléban található St. Kizito árvaház apróságainak segítésére. Ebben a programban egy évre szóló jelképes örökbefogadással, havi 4000 Ft összeggel lehet támogatni az arcképcsarnokból kiválasztható gyermekek jövőjét.

Afrikában külső segítség nélkül az elhagyott vagy nincstelen gyermekek igen nagy része meghal.  A nyomor generációkon keresztül öröklődik. A „normális” életre csak segítséggel van esélyük.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez