A Zika, a chikungunya és a dengue ellenszerét keresi Oroszország és Nicaragua

Közös vakcina kutató és gyártó intézetet hoz létre Nicaragua és Oroszország, jelentette be Nyikolaj Vlagyimir, Moszkva Managuába delegált nagykövete.

A megállapodást még a két ország egészségügy-minisztereinek nicaraguai találkozóján hozták tető alá a felek. A tervek szerint a szentpétervári oltóanyag-kutató intézet nicaraguai orvosokkal együttműködve egy új kutató, és vakcinagyártó intézetet hozna létre a közép-amerikai országban.Az intézetben olyan új trópusi betegségek elleni védőoltásokkal is kísérleteznek majd kutatók, mint a chikungunya, a dengue vagy a Zika.

Az orosz nagykövet szerint az üzem több tízmilliós évi termelési kapacitásának köszönhetően a nicaraguai vakcinák latin-amerika-szerte hozzáférhetőek lesznek majd. Daniel Ortega, a közép-amerikai ország államfője abbéli reményét fejezte ki, hogy a nemzetközi kutatócsoport mihamarabb beindítja egy sor megelőzhető – ám ennek ellenére sok áldozatot szedő – betegség elleni oltóanyagok gyártását.

Az orosz fél mintegy 14 millió dollárt fektetett a projektbe, amely  hosszútávon egyben a pályakezdő orvosok képzésében is szerepet vállal majd.

Az évente mintegy 400 millió fertőzést okozó dengue-láz elleni oltóanyaggal egyébként a francia Sanofi cég érte el a legbiztatóbb eredményeket, egy Dengvaxia névre keresztelt készítménnyel. A több éves kutatómunka ellenére a klinikai tesztek stádiumában a Dengvaxia gyermekbetegségei – akárcsak a kutatók előtt álló kihívások – legalábbis gigásziak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez