Egymilliárd dolláros orosz-amerikai rakétaüzlet

Oroszország vezető rakétagyártó vállalata, az Energomas 60 rakétahajtóművet szállít amerikai partnerének- nyilatkozta az orosz cég főnöke az Izvesztyija című lapnak. Az USA szankciókat vezetett be Oroszország ellen az ukrajnai válság miatt, de ezek nem vonatkoznak az Energomasra, mert az részt vesz a nemzetközi űrprogramban, melyre a szankciók nem vonatkoznak.

“Amerikának 3 milliárd dollárjába került volna kifejleszteni új hajtóművet, így pedig egymilliárd dollárért kap hatvan RD 181-est, mely már bizonyított a nemzetközi űrállomásprogramban és másutt is”- hangsúlyozta az Energomas vezérigazgatója. Hozzátette, hogy a moszkvai kormánytól már megkapták a szükséges engedélyeket azzal a kikötéssel, hogy a berendezéseket az amerikai hadsereg nem kaphatja meg.

Az orosz eszközöket az Antares amerikai rakétákba szerelik be. Ezek múlt ősszel többször befuccsoltak a gyenge hajtóművek miatt. Az orosz berendezés viszont lehetővé teszi, hogy a rakéta szállító kapacitása 186 tonnára növekedjen. Az Orbital Sciences Corp. főnöke elismerően nyilatkozott az orosz rakétákról. Az amerikai cég 20 rakétát már lekötött, a következő kétszer húszra opciója van. Az orosz cég azzal számol, hogy 10-15 éves együttműködés alakulhat ki az amerikai partnerrel, függetlenül Moszkva és Washington viszonyától.

Ha nem lennének szankciók Moszkva ellen, akkor az orosz tankok már Odesszában lennének. Ezt Alekszej Navalnij nyilatkozta a Le Monde-nak. Az orosz ellenzéki blogger, akinek három és féléves börtönbüntetését felfüggesztették, de a bátyját lecsukták Oroszországban, úgy véli: Putyint csakis az USA és az EU szankciói tartják vissza attól, hogy csapataival lerohanja Ukrajnát, amely a Nyugat irányában tájékozódik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez