Új hidegháború vagy párbeszéd? Az USA egymás után zárat be orosz képviseleteket

Az USA bezáratja Oroszország konzulátusát San Franciscóban és kereskedelmi képviseleteit Washingtonban, valamint New Yorkban. Közben Oroszország új washingtoni nagykövete a párbeszéd kibővítését szorgalmazza.

Korábban Oroszország 455 főben korlátozta az amerikai diplomáciai képviseletek létszámát az ország területén. Ennek előzményei azok az új szankciók voltak, melyeket Washington azért vezetett be Oroszországgal szemben, mert orosz hackerek beavatkoztak az amerikai választásokba 2016-ban. Miközben zajlik a diplomáciai háborúskodás, Tillerson külügyminiszter Lavrovval tárgyalt az észak-koreai válságról telefonon. Az új orosz nagykövet Washingtonban pedig ajánlattal állt elő: állítsák vissza a katonák közötti párbeszédet!

2014-ben szakadt meg a kapcsolat az USA és Oroszország katonái között, miután Moszkva annektálta a Krím-félszigetet. Ezt sem az Egyesült Államok, sem pedig az EU nem fogadta el és szankciókkal sújtotta Oroszországot. Miután maga Anatolij Antonov nagykövet is szerepet játszott a Krím annektálásában, feketelistára került az Európai Unióban. Az USA-ban viszont nem, pedig a veterán diplomata egy ideig hadügyminiszterhelyettesként szolgált Moszkvában. Az új orosz nagykövet alig érkezett meg Washingtonba, máris tárgyalási ajánlatot tett. A Kommerszant című moszkvai lapnak adott interjút arról, hogy mit is szeretne Moszkva elérni?

Mindenekelőtt azt, hogy újra ülésezzen a 2+2 tanács. Ebben az USA és Oroszország külügy- és hadügyminisztere vett részt. Egyeztetés most is van, hiszen épp mostanában tárgyalt Tillerson külügyminiszter orosz kollégájával, Lavrovval az észak-koreai válságról. De a diplomaták párbeszéde nem elég, a katonákat is be kell vonni! – javasolja az új orosz nagykövet.

Antonov ennél is tovább megy: a két nagyhatalom titkosszolgálatának is rendszeres kapcsolatban kellene állnia egymással! Időnként ugyan meghívják az FSZB főnökét Washingtonba, ha az iszlamista terrorizmus elleni harcról van szó, de ez kevés. Rendszeres egyeztetésre van szükség ezen a téren is. Ezen kívül a két nagyhatalom nemzetbiztonsági tanácsai között is lehetne párbeszéd, hogy elkerüljék a félreértéseket. Ezekre jó példa a Západ, vagyis Nyugat elnevezésű orosz-belorusz  hadgyakorlat, melyet a NATO keleti határai mentén tartanak szeptemberben. Az oroszok szerint ez csak rutingyakorlat, melyen csupán 13 ezer katona vesz részt, míg a NATO szerint a csapatok létszáma elérheti a 100 ezret is. Ez lehet a főpróbája egy konvencionális lerohanó támadásnak Ukrajna, Lengyelország és Litvánia ellen.

Oroszország új washingtoni nagykövete szerint az ilyen félreértések eloszlatására lenne jó a párbeszéd az orosz és az amerikai katonák között. Antonov nagykövet tapasztalatból tudja, hogy miről beszél. Amikor hadügyminiszterhelyettes volt, akkor ő hozta tető alá Oroszország, Törökország és Irán katonai együttműködését. Nem volt könnyű dolga, hiszen korábban a törökök lelőttek egy orosz harci gépet Szíriában és megölték Oroszország ankarai nagykövetét. Erdogan török elnök bocsánatot kért, a kapcsolat rendeződött. Ma már Oroszország, Törökország és Irán vezérkari főnöke rendszeresen egyeztet egymással annak ellenére, hogy Ankara a NATO tagja és Washingtonból rendszeresen óva intik: ne szűrje össze a levet Oroszországgal.

Fotó: Anatolij Antonov / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez