Az Unióban feketelistás diplomatát küld Moszkva Washingtonba nagykövetnek

Anatolij Antonov az Európai Unió és Kanada szerint fontos szerepet játszott abban, hogy Oroszország annektálta a Krím félszigetet 2014-ben. Emiatt feketelistára tették: nem léphet be az EU-ba. Kanada hasonlóképp döntött. Az USA valamiért nem.

Putyin elnök most ezt a 62 éves diplomatát küldi Washingtonba, ahol Oroszország megítélése a mélypontra süllyedt. Épp most jelentette be az USA moszkvai nagykövetsége: egyelőre nem adnak ki vízumot! Az ok: Putyin elnök drasztikusan csökkentette a diplomáciai alkalmazottak számát. Miért? Mert az USA szankciókat alkalmazott Oroszország ellen amiatt, hogy orosz hackerek beavatkoztak a választási kampányba az Egyesült Államokban. A távozó orosz nagykövetet az amerikai sajtó csak úgy emlegeti, hogy “kémfőnök”. Mit lehet tudni a kijelölt utódról?

Anatolij Antonov Moszkvában az IMO-n végzett és harmincéves diplomata múltja van. A katonai kérdések szakértőjének számít. Ő vezette az orosz delegációt azon a tárgyalássorozaton, mely a konvencionális erők egyensúlyáról folyt Bécsben. Hosszas viták után nem jutottak sehova. Sikeresebbnek bizonyultak a nukleáris tárgyalások: Oroszország és az USA aláírta az új START-egyezményt, mely 1500 nukleáris robbanófejben maximálja az atomfegyvereket mindkét oldalon. Ezt az egyezményt még nem mondták fel, de Donald Trump többször kijelentette, hogy szerinte nem felel meg az USA nemzeti érdekének. Vlagyimir Putyin tavaly felmondta a közös nukleáris együttműködési programot. Anatolij Antonov a külügyből átkerült a hadügybe. Hadügyminiszter-helyettesként ő vett részt orosz részről a szíriai válságban. Az orosz légierő intenzíven támadta Aszad elnök ellenségeit. Eközben egy orosz harci gépet a törökök lelőttek – valószínűleg az USA biztatására. Putyin a legélesebben reagált, Antonov pedig azt a feladatot kapta: járassa le Erdogan elnököt. Moszkvában egy nemzetközi sajtóértekezleten azzal vádolta meg Erdogan török elnököt és fiát, hogy nagy olajüzleteket bonyolítanak le az Iszlám Állammal. A két ország viszonya a mélypontra került, Oroszország ankarai nagykövetét meggyilkolták. Aztán változott a helyzet: Erdogan elnök bocsánatot kért és a két szomszédos ország kibékült. Ilyen háttérrel érkezik Washingtonba Oroszország új nagykövete. Ha fogadják…

Fotó: Anatolij Antonov / Wikimedia Commons

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez