Kinevezték a világ első boldogság és tolerancia-ügyi minisztereit

A formabontó lépés nem a manapság liberális mintaországgá előlépő Kanadában, vagy az egy főre eső nemzeti boldogsággal operáló Bhutánban történt, hanem az Egyesült Arab Emirátusokban.

Ohud al-Rumi kedves, mosolygós   hölgy  – legalább is hivatalos képei alapján. Ez persze illik, sőt elvárás is lehet új pozíciójában, hiszen ő a világ első boldogságügyi minisztere. Ezt a posztot az Egyesült Arab Emirátusok kormányában fogja betölteni, amelynek  feje, Dubaj  emírje, Sejkh Mohamed bin Rasid al-Maktúm, a Twitteren jelentette be több, mint 5 millió követőjének a kormányátalakítást. A miniszter feladata “olyan programok kidolgozása lesz, amelyek a társadalom jólétét mozdítják majd elő”. Az új miniszter egyébként nem ismeretlen az ország közigazgatásában – korábban   Dubaj  gazdasági tervezésért felelős minisztere volt, most pedig az államszövetség miniszterelnökének kabinetirodáját vezeti.

Az Emirátusok egyébként nem áll rosszul boldogság terén- az összes nemzetközi felmérésben a  kimondottan boldog országok közé tartozik.  A magas jövedelmi szint mellett ehhez nyilván hozzájárul a társadalmi béke, és a nemzetközi szinten is igen alacsony bűnözés is.  Ugyanakkor – al-Maktúm sejkh szerint – ezen még lehet mit dolgozni, hiszen a jelenlegi huszadik helyről  feljöhetnének az élbolyba. És ez, ahogy üzenetében kifejtette – nem remény,, hanem konkrét programok kérdése.

A másik új minisztérium – a toleranciaügyi – az emirátusokban élő különböző felekezetek, etnikai csaoportok közti békét,  tiszteletet felügyeli majd.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez