Újabb világörökségi helyszínre vár biztos pusztulás

A szaúdiak által támogatott, Abed Rabbo Maszúr Hádi enlökhöz hű csapatok bejelentették, már alig 40 kilométerre állnak az ország fővárosától, Szanaától. A lassan egy éve kezdődött háború végjátékához érkezik.

Múlt év márciusában jelentette be Szaúd-Arábia, hogy légicsapásokkal támogatja meg a jemeni polgárháborúban a húszi lázadók által elűzött volt elnököt. Később megjelentek a szaúdi és emirátusi szárazföldi csapatok, majd a világ legkülönfélébb részeiről érkező zsoldosok is. A húszik pedig komoly támogatást kaptak Irántól. Bár először Szalmán király gyors eredményeket ígért,  a szunnita koalíció csapatai meglehetős lassúsággal nyomultak csak északra. Hónapokba tellett az is, hogy egyáltalán a déli nagyvárosba, Ádenbe visszatérhessen az elkergetett kormány.

Február elején – elvben – tűzszünet lépett volna életbe, és megkezdődtek volna a béketárgyalások. Ebből azonban nem lett semmi – a szaúdi-iráni ellenségeskedés elmélyülése miatt kútba esett a terv, tovább nyomultak északnak a szaúdi katonák, a húszik pedig azóta is rendszeresen lövik a királyság déli területeit. Péntekre elfoglalták a fővárostól délre fekvő Nihm városát, és – egy helyi parancsnok az Al-Arabiya hírtelevíziónak azt mondta – már látótávolságban vannak a szannaai nemzetközi repülőtértől.

Szanaa, Jamane fővárosa, nem is olyan rég még az Arab-félsziget legszebb, legcsodálatosabb városa volt. Óvárosa teli több száz éves épületekkel, a világörökség egyik csodája. Bár már eddig is több belövést kapott, de az eddigi harcok még nem voltak olyan pusztítóak, mint mondjuk Aleppóban. Ha viszont egy több  hónapos véres ostrom      kezdődik a napokban – amire sok esély van – akkor az arab kultúra újabb kiemelkedő emlékeitől búcsúzhatunk el örökre.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez