Amerikai katonák foglaltak el egy szíriai repteret

A Rmeilan légibázis az iraki és a török határhoz közel a kurdok által ellenőrzött területen van. Az amerikai erők megjelenése azt jelzi, hogy nagyobb támogatást fognak kapni a kurdok.

A  szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) az utóbbi napokban ismét jelentős  előrenyomulást értek el. Ezúttal Aleppó közelében sikerült falvakat elfoglalniuk  más felkelő csoportoktól, köztük az al-Kaidához tartozó an-Nuszra fronttól. Egy harctéri parancsnokuk az orosz Sputnik hírportálnak megerősítette, hogy hamarosan várható az át törés, és igyekeznek az Iszlám Államot két oldalról, keletről, és nyugatról is kiszorítani arról a területről, ahol  még a dzsihadisták   őrzik a török-szír határt.

Jelenleg a helyzet nagyon kedvez a YPG-nek, ugyanis ebben a térségben mindkét nagyhatalom szövetségesként tekint rájuk. Őket nem érik az orosz bombázások, amelyek Aleppó térségében  tizedelik a felkelők erőit, sőt, ezeket kihasználva tudnak előretörni. Keleten pedig az amerikaiak tekintik őket első számú szövetségeseiknek, és éppen a Rmeilan légibázis kiszélesítése, és az ott megjelenő amerikai különleges erők jelzik, hogy hamarosan további  utánpótlásra számíthatnak a tengerentúlról.

Mindez Törökország számára jelent rémálom-forgatókönyvet: Recep Tayyip Erdogan török elnök többször kifejtette, hogy  nagyon nem szeretné, ha a kurd erők az Eufráteszt  átlépve nyugat felé terjeszkednének. A fent említett sávban   már hetekkel ezelőtt  úgy tűnt török ktonák nyomulnak be. A török offenzíva azonban elmaradt.  Helyette megindult az oroszok által támogatott  szír kormánypárti előrenyomulás Aleppó térségében, és erősödött az orosz bombázás.

A törökök egyetlen reménye jelenleg a szunnia koalíció megjelenése a térségben. Szaúd-Arábia már történetének legnagyobb hadgyakorlatát tartja, emirátusi csapatokkal megerősítve az ország északi részében. Ezt már egyértelműen a bejelentett szíriai szaúdi beavatkozás előszobájának tekintik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez