Egy kenyai lehet a világ legjobb tanára

Ayub Mohamud ugyanis felkerült arra a Top 10-es listára, ahonnan végül kiválasztják a világ legjobb tanárának tartott pedagógust. A díjat minden évben kiadja a Varkey Alapítvány, amely 1 millió dolláros pénzjutalomban is részesíti a győztest. Mohamudot a terrorizmus és a radikalizmus ellen tett erőfeszítéseiért jelölték a díjra.

„Izgatott és boldog vagyok, hogy jelöltek a Varkey Alapítvány díjára” – mondta Ayub Mohamud a BBC-nek. A pedagógus a kenyai főváros egyik legveszélyesebb negyedében, Eastleighben tanít, melyet sokan csak „Little Mogadishunak” hívnak. A városrészt ugyanis túlnyomó részben szomáliaiak lakják, akik a több mint 20 éve tartó polgárháború miatt hagyták el otthonukat, hazájukat. Ráadásul ez Nairobi egyik legveszélyesebb környéke is, ahol számos radikális iszlamista csoport, köztük a szomáliai al Shabab is megvetette a lábát. A terrorszervezet rendszeresen toboroz önkénteseket, főként fiatal gyerekeket öngyilkos merényletekhez. Sok gyermek pedig pont abból a középiskolából csatlakozott a radikális csoportokhoz, ahol Ayub Mohamud tanít.

A kenyai pedagógus üzleti ismereteket és iszlám vallást oktat, de óráin rendszeresen felszólal a terrorizmus és a radikalizmus ellen. Diákjait pedig óva inti attól, hogy bedőljenek a terroristák által tett hamis ígéreteknek és tévhiteknek, mert ezért az életükért fizetnek. Mohamud a BBC-nek azt mondta: a gyerekeket fel kell világosítani, hogy képesek legyenek elutasítani a radikális eszméket és ellenállni a radikálisok követeléseinek. A pedagógus szerint a tanárok igenis sokat segíthetnek a terrorizmus elleni globális küzdelemben, de ehhez összefogásra van szükség.

Kenyában az elmúlt években több terrortámadás is történt, ami érzékenyen érintette az ország gazdaságát, különösen az idegenforgalmi szektort. 2013-ban szomáliai terroristák 67 embert mészároltak le, amikor lerohanták és négy napra megszálltak Nairobi egyik bevásárlóközpontját, a Westgate Mall-t. 2015 áprilisában pedig legalább 148 emberrel, főleg diákkal végeztek az al Shabab fegyveresei, amikor megtámadtak egy kenyai egyetemet nem messze a szomáliai határtól. A szomáliai terroristák azért vették célba Kenyát, mert a nairobi vezetés 2011-ben katonákat küldött ellenük, és a csapatok a mai napig Szomáliában állomásoznak. Az al Shabab azért hajt végre véres merényleteket Kenyában, hogy elérje a kenyai alakulatok kivonását.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez