Áprilisban választanak Szíriában

Parlamenti választásokat írt ki áprilisra Bassár el-Aszad szír államfő. Szíriában február 27-én lép hatályba a tűzszünet.

A damaszkuszi elnöki hivatal által hétfőn nyilvánosságra hozott közlemény szerint a voksolást április 13-án tartják majd.

Szíriában legutóbb 2012-ben rendeztek parlamenti választásokat, s elvileg 4 évente kerül sor rájuk. A jelenlegi törvényhozás mandátuma májusban jár le. Azonban kérdéses, hogy a polgárháborús állapotok közepette mennyire lesz hiteles a voksolás eredménye.

Az előző, 2012-ben megtartott, s fél évszázad óta az első “többpárti” parlamenti választásokat az ellenzék “bohózatnak” minősítette, és a voksolás bojkottjára szólította fel a polgárokat. A szavazáson hét párt indított jelölteket, és 12 ezer választási központban több mint 14 millióan adhatták le voksaikat.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) december 18-án elfogadott határozata hat hónapon belül átmeneti kormány megalakítását, tizennyolc hónapon belül pedig választások megtartását irányozta elő Szíriában.

A parlamenti választások kiírását bejelentő közlemény alig néhány órával azt követően jelent meg, hogy Washington és Moszkva bejelentette: a polgárháború sújtotta Szíriában február 27-én hatályba lép a tűzszünet. Nem vállalta a fegyvernyugvás betartását az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet, illetve az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető an-Nuszra Front.

A 2011. márciusában békés tiltakozásokkal kezdődött, majd véres polgárháborúvá szélesedett szíriai konfliktusban hivatalos becslések szerint mintegy 250 ezer ember halt meg, és 11 millióan váltak földönfutóvá.

Február 26-án délig le kell állítani a szíriai ellenségeskedéseket, a tűzszünet pedig február 27-én nulla órakor lép hatályba – ismertette az amerikai külügyminisztérium az orosz-amerikai megállapodást a fegyvernyugvásról.

A fegyvernyugvás nem vonatkozik az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetre, illetve az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető an-Núszra Frontra sem.

John Kerry amerikai külügyminiszter közölte hétfőn: ha a fegyvernyugvást betartják, akkor alábbhagy az erőszak, több lehetőség lesz a humanitárius segélyek célba juttatására, és nő az esélye a politikai átmenet megvalósulásának.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár üdvözölte a megállapodás bejelentését, és felszólította a szembenálló feleket a tűzszünet betartására – közölte a főtitkár szóvivője, s hozzátette, ez az első lépés egy tartósabb egyezmény felé.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez